Пам'ять про жертви минулих конфліктів не повинна використовуватися як привід для погіршення відносин між українцями та поляками. Про це йдеться в спільній заяві екс-президента України (1994-2005 рр..) Леоніда Кучми і екс-президента Польщі (1995-2005 рр..) Олександра Кваснєвського.

У спільній заяві з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії Кучма і Кваснєвський зазначають, що багатовікова історія українсько-польських відносин знає багато світлих сторінок і чимало трагічних подій.

«У пам'яті українців і поляків кривавою раною залишається трагедія, яка сталася в 1943-1944 роках на Волині, Холмщині, Східній Галичині. Вона поглинула життя десятків тисяч людей, перетворила на попелища села і хутори, принесла багато страждань обом народам. Причини тієї трагедії мали як історичний, так і політичний характер того часу. Наші пращури заплатили дорогу ціну за усвідомлення того, що український і польський народи повинні жити в мирі та дружбі», - йдеться в заяві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Разом з тим екс-президенти зазначають, що падіння недемократичних систем в обох країнах створило хороші передумови для взаєморозуміння і примирення між народами. Польща стала першою державою, що визнала незалежність України в 1991 році.

«Відтоді нашими народами зроблено багато важливих кроків назустріч один одному - у політичній, економічній та культурній сферах. Польща завжди підтримувала євроінтеграційні прагнення України, а Україна враховувала польський досвід ринкової економіки та євроінтеграції», - констатували екс-президенти.

Колишні глави держав нагадали, що в другій половині 90-х років ХХ століття польський і український президенти взяли на себе місію патронату над процесом польсько-українського примирення. «У травні 1997 року ми підписали Спільну заяву «До порозуміння і єднання», а у липні 2003 р. - Спільну заяву «Про примирення в 60-у річницю трагічних подій на Волині». Ми підтримали турботи про місця поховання і пам'яті загиблих в Польщі і в Україні. Наші зусилля увінчалися відкриттям меморіалу на Личаківському цвинтарі у Львові. Тоді були закладені основи взаємного прощення і примирення», - йдеться в заяві.

Кучма і Кваснєвський у черговий раз висловили впевненість, що взаємне прощення - це шлях до повного примирення сьогоднішніх і майбутніх поколінь українців і поляків. «Конфлікти минулого не можуть перекреслити те, що протягом століть об'єднує Україну і Польщу, і не можуть перекрити шлях до процвітання наших держав і добробуту наших народів», - переконані вони.

«Ми звертаємося до політиків і всієї громадськості у Польщі та Україні пам'ятати і берегти великий дух нашого примирення і злагоди, який є національною, духовною і життєвою запорукою свободи і незалежності обох народів. Державні діячі та політики, які дійсно хочуть процвітання наших держав, повинні мислити і звертати свої погляди в майбутнє, піклуючись про єдність між нашими країнами», - зазначається у спільній заяві.

Водночас напередодні 70-ї річниці трагічних подій на Волині екс-президенти просять громадян України та Польщі зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стала приводом для погіршення відносин між нашими народами. Вони сподіваються наступного року побачити подальший прогрес діалогу та зближення між народами.

Також екс-президенти з великою повагою і надією вітали спільну декларацію патріархів польських та українських церков з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії як важливий голос моральної підтримки польсько-українського примирення.

«Ми віримо в силу добра, яка допомогла полякам і українцям подолати історичні розбіжності, знайти спільне майбутнє в сім'ї вільних європейських народів, де правда пам'яті і поваги є важливою основою дружби і співпраці», - наголошується в заяві.

Як повідомляв ForUm, Президенти України та Польщі готують спільну заяву до 70-ї річниці Волинської трагедії, яка буде оприлюднена напередодні трагічної дати.

Президент Польщі Броніслав Коморовський закликає до правдивої оцінки польсько-українських конфліктів часів Другої світової війни, символом яких вважається Волинська трагедія 1943 року.

Нагадаємо, Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 70-річчя Волинської різанини, названої депутатами «етнічним конфліктом 1943 року, результатом якого стало масове знищення польського населення на Волині».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274