Люди завжди з нетерпінням чекають літа - часу, коли панує атмосфера забави та веселощів, коли прилавки на ринках і в магазинах завалені фруктами та овочами, коли температура повітря зашкалює за +40 і хочеться йти на пляж. Але, як кажуть, у кожній бочці меду є своя ложка дьогтю. Саме в літній період активізуються кишкові інфекції, зокрема ентеровіруси, які швидко розмножуються при високій температурі у воді і продуктах харчування. Що ж таке ентеровірусні інфекції і як їх уникнути, ForUm дізнавався у заступника голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександра Кравчука.

Несподівані гості, або Хто до нас прийшов

Ще у 40-50-х роках минулого століття батьки часто не дозволяли своїм чадам виходити на вулицю і грати з однолітками. І це все через страх перед ентеровірусною інфекцією (інфекційним захворюванням, яке викликане ентеровірусами і характеризується ураженням центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту, м'язів, серця, очей і шкірних покривів). «Інфекція дуже підступна. Збудників налічується більше 70 типів. Етнеровіруси - одні з найближчих родичів поліомієліту», - каже Кравчук.

За його словами, найпоширеніший шлях передачі ентеровірусних інфекцій - це фекально-оральний, тобто через немиті руки, забруднену їжу і воду. «Окрім цього, інфекція може передаватися і через контакт, і повітряно-краплинним шляхом. І хоч ці два способи передачі не є основними для поширення інфекції, про них не варто забувати», - попереджає він.

Ентеровіруси викликають у людини безліч різних симптомів. У цьому ще одна підступність інфекції. «У багатьох випадках спостерігається тільки носійство, тобто людина не відчуває хвороби. Але при цьому вона заражена, може передати інфекцію іншій людині і, найголовніше, почувається відносно здоровою», - констатує Кравчук.

Разом з тим симптоми у кожної людини розвиваються по-різному. Все залежить від типу вірусу, від стану здоров'я і сприйняття організму. Хвороба може протікати і в легкій формі, і у вигляді серозного менінгіту - найбільш типової і важкої форми ентеровірусної інфекції. «Як правило, серозний менінгіт починається раптово. Підвищується температура, з'являється головний біль, блювотний рефлекс. При цьому блювота не пов'язана з прийомом їжі. Можуть з'являтися болі в спині, в животі, катаральні явища (ознаки нежиті, подразнення носоглотки, ротової порожнини), іноді розвивається виразковий стоматит. Один з основних симптомів цього захворювання - це гіпертонус м'язів потилиці, тобто людина не може нахилити голову і притиснути підборіддя до грудей», - розповідає він.

Якщо ви виявили у себе перераховані вище симптоми, негайно звертайтеся до лікаря. «Чим раніше ви звернетеся за допомогою, тим легше протікатиме у вас ця хвороба», - підкреслює Кравчук.

Профілактика: жити довго і не хворіти

Єдиний надійний спосіб уникнути ентеровірусної інфекції - це профілактика. Профілактика не займає багато часу і не вимагає особливих зусиль. Потрібно лише дотримуватися елементарних правил. «У першу чергу, мийте руки, весь час мийте руки. Не тільки після вбиральні або перед вживанням їжі, але і при першій найменшій можливості. Якщо такої можливості немає, носіть із собою вологі серветки, протирайте руки після контакту з усім, що ви вважаєте підозрілим. Приходячи додому, знову ж таки, одразу мийте руки», - радить Кравчук.

За його словами, не потрібно пити воду з невідомих джерел. «Використовуйте краще газовану воду з пляшки. Вона надійніша, тому що має кисле середовище, в якому мікроби гірше ростуть», - стверджує він. Також Кравчук рекомендує мити фрукти й овочі у воді гарантованої якості.

Крім того, Кравчук просить уникати тісного контакту під час великого скупчення людей, особливо це стосується дітей. «Не потрібно вести дитину на якісь масові заходи, де може бути тиснява, де їй дихатимуть в обличчя або торкатимуться до неї немитими руками. Думайте перед тим, як кудись повести дитину, щоб доставити їй задоволення. Іноді це задоволення закінчується захворюванням».

Одним з джерел не тільки ентеровірусів, а й взагалі збудників кишкових інфекцій є вода, в якій ми купаємося. Ми часто не звертаємо увагу на те, що ця вода потрапляє нам до рота. А це дуже небезпечно, особливо після дощів. «Після дощів практично в 90% випадків вода погіршується. Тому: пройдуть дощі - не лізьте у воду», - настійно рекомендує Кравчук. «Якщо купаєтеся на пляжі і десь поряд є водостік, то відійдіть подалі, адже це одне з найнебезпечніших місць, забруднене збудниками інфекції», - додає він.

Все-таки заразилися?

Якщо, незважаючи на всі обережності, ви все-таки поповнили неприємну статистику і у вас виявилися симптоми ентеровірусної інфекції, вам належить лабораторне дослідження. «Коли у хворих знаходять збудник ентеровірусної інфекції, починається робота з видалення її вогнища, тобто проводяться протиепідемічні заходи», - зазначає Кравчук.

Одним з основних протиепідемічних заходів є ізоляція хворого. «Хворий досить тривалий час є джерелом інфекції, якою може заразити багатьох людей навколо себе. Всі хворі з цими симптомами підлягають терміновій ізоляції, тобто госпіталізуються в інфекційне відділення», - говорить він.

Також Кравчук виділяє ще один протиепідемічний засіб - прибирання та дезінфекцію джерела інфекції. «Вірус дуже чутливий до впливу антисептиків, навіть вологе прибирання - це вже хороший захід, щоб припинити поширення захворювання», - підкреслює він.

Так що пильність - передусім! Не забувайте мити руки, робити вологе прибирання, пити якісну воду, і тоді літо подарує вам свої обійми.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

546