Понад 30 людей загинули у п'ятницю в Єгипті внаслідок сутичок супротивників і прихильників екс-президента Мухаммеда Мурсі. Такі дані наводять єгипетські ЗМІ з посиланням на представників медичних служб країни.

Найзапекліші сутички йшли напередодні в центрі Каїра і деяких інших районах міста, де загалом загинули семеро людей, а також у північній столиці країни Александрії. Там основні баталії розгорнулися в кварталі Сіді-Джабер, де на невеличкому п'ятачку ісламісти і їхні супротивники з'ясовували відносини протягом восьми годин. Сумним підсумком цих вуличних боїв, у яких, крім традиційного каміння, битої цегли і «коктейлів Молотова», активно застосовувалася вогнепальна зброя, стала загибель 14 людей. Близько 500, з яких 180 ще залишаються в лікарнях, отримали поранення, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Сутички тривали до тих пір, поки не втрутилася армія. До справжнього моменту військовослужбовцями затримано близько 150 призвідників заворушень. Ведеться пошук прихильників «братів», які стріляли по демонстрантах з дахів прилеглих будинків.

Неспокійно у п'ятницю було в Суеці, Асьюті, Луксорі, Сохагу та деяких інших містах. У Ісмаїлії один єгиптянин був убитий і близько 20 поранені, коли група ісламістів відкрила вогонь по демонстрації на підтримку армії і поліцейським. У Суеці сьогодні вночі під час сутичок біля будівлі місцевої адміністрації загинув один прихильник Мурсі.

На півночі Синайського півострова, де окопалися ісламістські бойовики, які підтримують екс-президента, жертвами їхніх нападів стали п'ятеро поліцейських і один військовослужбовець. Як вважають в армії, найближчим часом джихадісти «в помсту» за скинення Мурсі повинні скоїти великий теракт на Синаї, тому ще напередодні всі підрозділи були приведені в стан підвищеної бойової готовності.

У ніч на 4 липня армія Єгипту відсторонила президента Мурсі від влади, тимчасово призупинила дію конституції і доручила голові Конституційного суду країни Адлі Мансуру на перехідний період виконувати обов'язки глави держави. Усунутий з посади президент з рішенням військових не погодився і закликав прихильників не допустити «порушення законності».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340