Перенесення на 2014 рік сплати податку на нерухомість для фізосіб логічне і закономірне. Про це сказав перший віце-президент Агентства журналістських досліджень (АЖД) Антон Підлуцький.

«Перше - парламент не встиг до 15 червня затвердити законопроект Міністерства фінансів, яким передбачається стягувати податок із загальної площі нерухомості, а не тільки з житлової. Враховуючи вимоги Бюджетного кодексу, цього року податок на нерухомість в оновленому форматі вже не міг би набути чинності, оскільки новація стосується змін дохідної частини бюджету», - підкреслив експерт.

Друга, не менш важлива складова перенесення термінів дії податку на нерухомість, на думку першого віце-президента АЖД, це робота Державного реєстру прав на нерухоме майно, який почав функціонувати з 1 січня 2013 року.

«База Держреєстру, через технічні і не тільки причини, ще далеко не наповнена інформацією, яку повинні передати Держреєстру БТІ. Не маючи більш-менш повної картини, складно говорити про адекватне оподаткування податком нерухомого майна громадян. Зараз, у зв'язку зі зміною міністра юстиції, у віданні якого знаходяться держреєстри, можна розраховувати на те, що робота з наповнення Держреєстру прав на нерухоме майно інформацією буде йти більш динамічно, і до початку наступного 2014 р. можна буде говорити про повноцінний Держреєстр», - вважає Підлуцький.

Плюс, підкреслив експерт, для впровадження нового податку потрібен якийсь час, щоб населення звикло з розумінням того, що майно накладає зобов'язання на власника.

«Конституція говорить, що володіння майном накладає на власника певні зобов'язання. І податок на нерухомість - одне з таких зобов'язань власника перед суспільством, перед державою. Але ми надто повільно зживаємо в собі атавізми СРСР, коли все, окрім суто особистого майна, було державним. Лаг, що відкрився на півроку, слід також присвятити активній просвітницькій роботі, присвяченій важливості податку на нерухомість», - зазначив перший віце-президент АЖД.

Надалі, переконаний експерт, роль податку на нерухомість у формуванні місцевих бюджетів зростатиме. «Поки ж вона не настільки велика - всього 0,1% від суми доходів зведеного бюджету», - резюмував Підлуцький.

Нагадаємо, що раніше в Міністерстві доходів і зборів заявили, що ведення податку на нерухомість переноситься на 2014 рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189