Політичні та ділові відносини України і Європи не повинні залежати від долі Юлії Тимошенко. Таку думку прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив в інтерв'ю журналу «Le nouvel Economiste» (Франція), повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Наші політичні та ділові відносини не повинні залежати від долі однієї людини. І це не тільки наша позиція», - заявив глава українського уряду. Він додав, що кілька країн - членів Європейського Союзу дотримуються такої ж думки.

Зокрема, прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп під час переговорів з німецьким канцлером Ангелою Меркель зазначив, що неправильно ставити в залежність євроінтеграцію України з випадком Тимошенко.

«Позиція України залишається незмінною, оскільки вона є законною», - сказав Азаров.

Він повідомив виданню, що відносно Тимошенко зараз йде кілька судових процесів. Один з них ведеться у справі про нанесення економічного збитку Україні в сумі 405 млн доларів США діяльністю корпорації ЄЕСУ, яку свого часу очолювала Тимошенко.

«Тільки за газовий контракт, який вона підписала у 2009 році, ми (Україна) переплачуємо понад 7 млрд доларів США на рік. Коли український народ отримує рахунки за спожитий газ, він знає, що платить надто високу ціну», - сказав прем'єр-міністр України.

Він нагадав, що Тимошенко не сплатила борги за газ Росії, отриманий в обмін за надання будівельних матеріалів Міністерством оборони РФ. У результаті Міноборони Росії протягом декількох років вимагало від України сплатити ці борги. «Росіяни звернулися до українського суду і виграли судовий процес, через що Кабінет Міністрів України сплачує борги корпорації ЄЕСУ за рахунок бюджету», - заявив Микола Азаров, додавши, що в Україні, як і у Франції, виконавча влада не може втручатися в діяльність судової системи».

Також він нагадав, що у США з 2005 року триває судовий процес у зв'язку з конфіскацією 250 млн доларів США колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. «Американське правосуддя довело, що ці гроші отримані корупційним шляхом. Якщо ви візьмете звіти цього процесу, то побачите, що майже на кожній сторінці Тимошенко фігурує як співучасник злочинів Лазаренка», - зазначив прем'єр-міністр.

При цьому він підкреслив, що Тимошенко не має наміру співпрацювати зі слідством: «Вона ігнорує судові слухання і дії попереднього слідства. Ось чому судовий розгляд триває досі», - заявив він.

Він також додав, що питання лікування Тимошенко за кордоном може бути розглянуто у відповідності з чинним українським законодавством, якщо лікарі, в тому числі з німецької клініки «Шаріте», знайдуть серйозні підстави для цього.

Нагадаємо, Тимошенко очолювала корпорацію ЄЕСУ, яка займалася імпортом природного газу, з 1995 по 1997 роки.

Раніше президент Польщі також повідомив від імені всіх президентів «Вишеградської четвірки» про те, що Президент України Віктор Янукович веде пошук шляхів, як вирішити проблему Тимошенко - згідно з українським законодавством, чи шляхом внесення змін до законодавства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304