Цього року врожай стане одним із рекордних за роки незалежності. Про це сьогодні у Верховній Раді у ході Години запитань до уряду повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Цього року обсяги врожаю будуть більші, ніж середні за останні 5 років. На сьогоднішній день Мінагрополітики прогнозує, що врожай складе 54 млн тонн, що на 18% більше, ніж торік. Зокрема, вітчизняні аграрії зберуть до 20 мільйонів тонн пшениці, що перевищує торішній урожай більш ніж на 23%. Урожай жита складе близько 600 тисяч тонн, чого достатньо для забезпечення внутрішніх потреб країни», - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, такий високий урожай буде зібрано завдяки хорошому стану озимих навесні, розширенню посівних площ під кукурудзу, збільшенню кількості міндобрив, а також захисту рослин.

Для того ж, щоб жнива завершилася в оптимальні терміни, на поля вийдуть більше 56 тисяч зернозбиральних комбайнів. Також при необхідності уряд готовий вивести додаткову техніку у регіони.

«У збиранні зернових задіяно більше 56 тисяч зернозбиральних комбайнів. У міру збирання врожаю зернозбиральна техніка з південних регіонів буде поступово переміщатися у центральні та північні, що дозволить зібрати врожай вчасно і з найменшими втратами. Разом з тим ми розуміємо, що з нарощуванням виробництва зерна нам необхідно збільшити парк зернозбиральної техніки. У рамках Програми активізації розвитку економіки в цьому напрямі відпрацьовується п'ять інвестиційних проектів», - підкреслив Присяжнюк.

Нагадаємо, раніше у Мінагрополітики повідомляли, що під час жнив практично цілодобово працює міжвідомчий штаб з координації збиральних робіт. Відповідні штаби також працюють у регіонах. А з 8 липня міністр почне робочі поїздки по регіонах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139