Засуджені особи мають право балотуватися на пост Президента України, оскільки Конституція України цього не забороняє, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Якщо говорити про ст.103 Конституції, яка стосується критеріїв щодо кандидата на пост Президента України, то там немає такої вимоги, як відсутність судимості за вчинення будь-якого злочину», - заявив Магера в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Чи є це недоглядом народних депутатів, які приймали Конституцію, чи це навмисно було зроблено, важко сказати. У будь-якому разі, як юристам членам ЦВК, по-моєму, необхідно виходити з букви Конституції України. І навіть попри те, що в чинному законі про вибори Президента України існують обмеження для засуджених осіб та осіб, які мають судимість, для балотування на пост Президента, все одно потрібно виходити з чинної Конституції», - зазначив він.

«Тому моя особиста точка зору, що чинна Конституція не забороняє громадянам з судимостями балотуватися на пост Президента України в тому разі, якщо вони є громадянами України, мають виборчі права, тобто досягли 18-річного віку, і не визнані судом недієздатними. Це моя позиція, я нікому її не нав'язую, але я цитую те, що є у статті 103 Конституції», - пояснив заступник голови ЦВК.

У той же час, кажучи про вибори народних депутатів України, він зазначив, що у ст.76 Конституції чітко визначено, що не може балотуватися громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

«Це означає, що на рівні парламенту приймати такий закон не можна, тому що звичайний закон не може суперечити Конституції», - сказав Магера.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

425