Враховуючи нові правила оподаткування житла, громадяни, які вже сплатили податок, можуть повернути сплачені кошти після набуття чинності нового законодавства, повідомили у Міністерстві доходів і зборів України.

Вчора, 4 липня, Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості. Згідно з цим законом, введення податку на нерухомість переноситься на кінець 2013 року у зв'язку з формуванням реєстру платників податків.

У зв'язку з цим у Міндоходів пояснили, що для того, щоб повернути вже сплачені суми податку, потрібно звернутися із заявою до податкової інспекції. Крім того, сплачені кошти у поточному році можуть бути зараховані для сплати податку в 2014 році.

У Міністерстві запевняють, що платникам податків не варто турбуватися. Відповідно до Податкового кодексу, для подачі заяви про повернення надмірно сплачених коштів у платників податків є три роки.

Нагадаємо, термін введення і сплати податку на нерухомість перенесений до 31 грудня 2013 року. Верховна Рада України прийняла у другому читанні та у цілому закон №2405 Про внесення змін до ст.265 Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості.

Ухвалений документ, зокрема, пропонує внести зміни в перехідні положення Податкового кодексу в частині формування реєстру платників податків та проведення звірки даних майнових прав.

«У 2013 році органи державної податкової служби не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичним особам-платникам податку і цей податок фізособами не сплачується», - йдеться у тексті закону.

Раніше Міндоходів розіслало 244 тисячі квитанцій щодо сплати податку на нерухомість. За статистикою відомства, з початку року до бюджету вже сплачено 8,5 млн грн податку на нерухомість. Юридичні особи нарахували і виплатили 7,3 млн грн, фізичні особи - 1,2 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

807