Верховна Рада України ухвалила в цілому два законопроекти про утилізацію транспортних засобів, знятих з експлуатації, та внесення відповідних змін про сплату екологічного податку за їх утилізацію до Податкового кодексу.

За ці закони проголосували 233-235 депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Згідно з прийнятими документами, такий збір сплачують як імпортери, так і виробники автомобілів і автобусів, за винятком тих, які випускають транспортні засоби за циклу «зварювання-фарбування-збірка».

Базова ставка податку за утилізацію легкових автомобілів не змінилася в порівнянні з редакцією прийнятого в першому читанні законопроекту і становить 5,5 тис. грн, така ж ставка встановлена ​​ на кузови для промислової збірки.

Разом з тим, на решту транспортних засобів (автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) вона знижена до 11 тис. грн в порівнянні з 38 тис. грн.

Крім того, незмінними залишилися коефіцієнти до базових ставок для нових легкових автомобілів: 0,86 - для електромобілів та авто з об'ємом двигуна до 1 тис. куб. см (тобто сума податку складе 4,73 тис. грн), 1,34 - з двигунами від 1 тис. до 2 тис. куб. см (7,34 тис. грн), 2,56 - з двигунами від 2 тис. до 3 тис. куб. см (14,08 тис. грн).

Для легкових автомобілів з об'ємом двигуна від 3 тис. до 3,5 тис. куб. см сума складе 19,1 тис. грн (коефіцієнт 3,47), понад 3,5 тис. куб. см - 30,25 тис. грн (5,5), передає «Інтерфакс-Україна».

У той же час прийнятим законом значно знижені в порівнянні з прийнятою в першому читанні редакцією величини підвищувальних коефіцієнтів (і відповідно, суми зборів) для вживаних легкових автомобілів. Вони будуть рівно вдвічі вище, ніж для нових автомобілів, хоча спочатку передбачалося, що вони будуть перевищувати їх у 6 разів, а за окремими позиціями - у 8 разів.

Крім того, встановлено коефіцієнт «4» для нових кузовів для легкових авто (за винятком кузовів для промислової збірки, які звільнені від сплати збору), тобто сума збору становитиме 22 тис. грн за кузов, і 12 - для старих (66 тис. грн).

Депутати також змінили і знизили коефіцієнти для автобусів і вантажних автомобілів, прив'язавши їх до повної маси. Для нових транспортних засобів коефіцієнти складуть: до 2,5 тонн - 0,8, до 3,5 тонн - 0,9, до 5 тонн - 1, до 8 тонн - 1,1, понад 8 тонн - 1,34. Для вживаних автомобілів вони також вищі рівно вдвічі.

Набуття чинності закону планується з 1 вересня 2013 року.

Як раніше повідомляв ForUm, представники Світової організації торгівлі та Європейського Союзу неодноразово закликали Україну утриматися від впровадження захисних заходів, таких, як утилізаційний збір з автомобілів, які потенційно можуть порушувати зобов'язання, взяті перед СОТ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

488