Цього року кількість осіб, до яких суд застосував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, зменшилася у п'ять разів. Про це у ході засідання колегії Генеральної прокуратури за підсумками роботи I півріччя заявив глава відомства Віктор Пшонка.

«Сьогодні я можу констатувати перші підсумки роботи в умовах нового Кодексу. Зокрема, гуманізація у застосуванні заходів свідчить про зменшення кількості осіб, які утримуються під вартою. Запобіжний захід у вигляді утримання під вартою судами застосована уп'ятеро меншій кількості осіб, ніж за I півріччя минулого року. Зате перевага віддається таким попереджувальним заходам, як особисте зобов'язання (54%) і домашній арешт (10%)», - цитує генпрокурора прес-служба наглядового відомства.

За словами Пшонки, правоохоронними органами активно застосовується введений новим КПК інститут угод.

«До суду направлено майже 12 тисяч проваджень щодо застосування угод, або 16% від загальної кількості обвинувальних актів», - додав він.

Крім того, генпрокурор зазначив, що сьогодні широко використовуються технічні засоби для проведення дистанційного провадження у режимі відеоконференції.

«У такому режимі лише за участі ув'язнених і засуджених їх проведено майже півтори тисячі», - уточнив він.

Пшонка також повідомив, що статистична звітність свідчить про підвищення оперативності розслідування і судового розгляду справ, сприяє забезпеченню розумних строків досудового слідства.
«Кількість кримінальних проваджень, закінчених органами досудового слідства у термін більше двох місяців, не перевищує одного відсотка», - сказав генпрокурор, додавши, що «зазначені результати свідчать про досить успішну практичну реалізацію норм нового законодавства».

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 ноября2012 року - через 6 місяців після його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201