Обсяг кредитних вкладень за 6 місяців поточного року збільшився на 3%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу повідомив заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк.

«Звичайно ж, це не ті темпи, якими нам потрібно хвалитися. Але ми бачимо поступове збільшення темпів приросту навіть у місячному розрізі обсягів кредитування, торік взагалі був нуль щодо приросту кредитних вкладень», - сказав він.

За словами Арсенюка, збільшення цього показника в першу чергу відбулося за рахунок надання кредитів підприємствам реального сектора економіки. «НБУ завжди був і буде партнером тих банків, які ставлять собі за мету сприяння розвитку національної економіки», - зазначив він.

Банкір також підкреслив, що НБУ у тих рамках, у яких це можливо, спрямовує всі зусилля на зниження вартості ресурсів.

«Нещодавно була знижена облікова ставка, постійно проводитися політика щодо насичення ліквідності банківської системи», - сказав він, додавши, що рівень ліквідності банків істотно збільшився.

Коментуючи виступи фінансистів, Арсенюк зазначив: «Практично всі банкіри звертали увагу на те, що у них немає черги за кредитами, але ніхто не говорив, що у них немає ресурсів давати кредити. Ресурс у банківській системі для збільшення обсягів кредитування є», - підкреслив він, у той же час не виключивши, що є і певні фактори, які не дозволяють банкам збільшувати обсяги кредитування.

Разом з тим, аналізуючи основні показники: рівень інфляції, який за його словами, близький до нуля, облікової ставки, що становить 7%, в той час як ставки за кредитами значно вищі, представник НБУ зазначив, що це свідчить про те, що в даному питанні монетарний чинник не є превалюючим.

Арсенюк додав, що є інші фактори, які впливають на компоненти, що закладаються у вартість ресурсів, і НБУ постійно співпрацює з урядом для їхнього нівелювання.

«Це стосується і питання захисту прав кредиторів, і малої кількості платоспроможних позичальників. Також це багато в чому залежить від структури нашої експортно орієнтованої економіки. На сьогоднішній день стан такий, що експортні ринки не дуже сприятливі для тих галузей, які складають основу нашої економіки, відповідно, і попит з боку цих галузей нижчий, ніж міг би бути», - сказав банкір, підкресливши, що саме для цього уряд і почав реалізацію програми активізації реального сектора економіки.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196