Міністерство доходів і зборів України винесло на обговорення законопроект щодо порядку пересилання товарів через митний кордон України. Як повідомляє прес-служба Міністерства, даний проект повинен максимально виключити нецільове використання пересилань і разом з тим зберегти звичний для громадян і такий, що відповідає європейським стандартам, спрощений порядок переміщення товарів.

Зокрема, у законопроекті пропонується дещо зменшити неоподатковувану вартість індивідуальної посилки (для особистих потреб) - з 300 євро до 100 євро.

Нагадаємо, чинне законодавство передбачає, що при перетині кордону товарами для особистих і сімейних потреб, не пов'язаних з підприємницькою діяльністю, митні платежі не сплачуються.

Розробка законопроекту викликана тим, що аналітики Міндоходів виявили численні випадки, коли спрощений порядок пересилання використовується у комерційних цілях. Зокрема, поширена практика переміщення через кордон товарів однорідного характеру, подрібненими партіями, вартість яких не перевищує неоподатковувану митом (300 євро) під виглядом товарів для особистого користування. Також у Міністерстві називають і інші випадки порушень пересилань через кордон. Фактично одержувач отримує комерційну партію товарів, але без митного оподаткування, зазначають у Міндоходів.

Фахівці Міністерства підкреслюють, що жодних змін ставок оподаткування або введення нових форм документів законопроектом не передбачається.

При цьому у разі, якщо товари мають ознаки подрібненої партії або не використовуються для задоволення звичайних повсякденних потреб громадян, то вони, незалежно від їхньої фактурної вартості, підлягають письмовому декларуванню.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

491