Можливою причиною падіння ракети-носія «Протон-М» з трьома супутниками «ГЛОНАСС-М» міг стати ранній старт, при якому двигуни першого ступеня не набрали потрібної потужності.

Про це повідомило джерело у ракетно-космічній галузі. За його словами, відрив ракети від стартового столу стався раніше визначеного майже на півсекунди, зазначає «Інтерфакс».

У цій ситуації захисна автоматика спрацювала штатно: отримавши дані про невихід двигунів на повну тягу, почала процедуру аварійного відведення ракети від стартового комплексу. Ракета могла недобрати при старті 15-20% потужності. Є й інші питання, з якими зараз розбирається комісія, зазначив експерт.

Наприклад, не зрозуміло, чому сигнал на «контакт підйому» ракети пройшов раніше визначеного, і чому в одному з двигунів було зафіксовано перевищення допустимої температури у кілька разів, про що також повідомляє телеметрія.

Можливо, сталося накладення кількох проблем і, відповідно, аварія сталася через комплекс причин. Підвищення температури в одному із двигунів першого ступеня, швидше за все, пов'язане з пожежею, яка сталася при запалюванні двигунів. Через пожежу стався прогар магістралі окислювача. Однак версія про передчасну видачу команди на контакт підйому ракети у комісії з розслідування аварії ракети поки пріоритетна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223