Сьогодні, 4 липня, в Єгипті прийняв присягу новий президент Адлі Мансур, який тимчасово зайняв місце поваленого Мухаммеда Мурсі, передає CNN.

У середу ввечері, 3 липня, в Єгипті армія оголосила про відсторонення від влади президента Мухаммеда Мурсі, призупинила дію конституції і призначила тимчасовим главою держави голову Конституційного суду Єгипту Адлі Мансура.

Мурсі був ізольований від свого оточення і доставлений в будівлю міністерства оборони країни. Заарештовані верховний лідер «Братів-мусульман» Мухаммед Бадіа, його заступник Рашад аль-Байюмі і глава створеної на базі руху «Партії свободи і справедливості» Саад аль-Кататні.

Нагадаємо, багатотисячні протести стартували в Єгипті у суботу, 29 червня, напередодні річниці приходу до влади Мурсі. Противники консерватора Мурсі вважають, що він ущемляє демократичні свободи і проводить курс на ісламізацію політичного життя. Його також звинувачують в тому, що він зрадив ідеали революції.

На тлі ультиматуму про відставку до вечора вівторка, який опозиція поставила Мурсі, у відставку подали кілька міністрів уряду.

У середу ввечері завершився 48-годинний ультиматум, висунутий єгипетської армією для врегулювання політичної кризи в країні. Військові в понеділок попередили, що якщо уряд і опозиція не зможуть вирішити ситуацію і задовольнити вимоги населення, то армія оголосить про «подальшу мапу дій» щодо виходу з кризи, яка буде здійснюватися під її контролем. Глава держави і його прихильники з числа ісламістів відкинули ультиматум військових.
У ніч на четвер, 4 липня, під час сутичок між прихильниками і противниками поваленого Мурсі загинули не менше 32 людей, більше 340 отримали поранення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164