Представники військового командування єгипетської армії офіційно підтвердили, що усунений від посади президента Мохаммед Мурсі перебуває під арештом, повідомляє у четвер агентство Франс Прес.

Раніше представник руху «Брати-мусульмани» заявив, що Мурсі доставили в будівлю міністерства оборони.

За словами неназваного високопоставленого представника командування збройних сил Єгипту, Мурсі затриманий у зв'язку з можливим пред'явленням йому звинувачень, повідомляє РІА «Новости».

У середу, 3 липня, армія Єгипту відсторонила президента-ісламіста від влади, тимчасово призупинила дію конституції, а також доручила голові Конституційного суду країни Адлі Мансуру на перехідний період виконувати обов'язки глави держави. Усунутий зі своєї посади президент з рішенням військових не погодився і закликав своїх прихильників не допустити «порушення законності».

Пізніше стало відомо, що влада почала операцію з арешту представників руху «Брати-мусульмани». Повідомляється, що готується арешт не менше 300 її представників. Вже заарештовані верховний лідер «Братів-мусульман» Мухаммед Бадіа, його заступник Рашад аль-Байюмі і глава створеної на базі руху Партії свободи і справедливості Саад аль-Кататні.
Опозиція, представлена ​​кількома політичними угрупованнями і численними молодіжними рухами, звинувачує Мурсі в тому, що влада в країні монополізувала «Брати-мусульмани», вихідцем з якого є сам президент.

Мурсі дорікають у невиконанні своїх передвиборних обіцянок і невмілому управлінні країною, що, на думку його критиків, і «стало причиною економічної та політичної кризи в Єгипті».

У середу ввечері завершився 48-годинний ультиматум, висунутий єгипетською армією для врегулювання політичної кризи в країні. Військові в понеділок попередили, що якщо уряд і опозиція не зможуть вирішити ситуацію і задовольнити вимоги населення, то армія оголосить про «подальшу мапу дій» щодо виходу з кризи, яка буде здійснюватися під її контролем. Глава держави і його прихильники з числа ісламістів відкинули ультиматум військових.

Як заявив міністр оборони Єгипту Абдель Фаттах ас-Сіссі, найближчим часом в країні будуть створені тимчасовий коаліційний уряд і комісія, яка займеться підготовкою дострокових президентських виборів. Тимчасовий голова держави вже у четвер буде приведений до присяги.

Як повідомив портал «Аль-яум ас-Сабіа» з посиланням на джерела в суддівському корпусі, «членам колегії Конституційного суду в найближчі кілька годин будуть відправлені запрошення для присутності на присязі радника Адлі Мансура як керівника країни на перехідний період, швидше за все це відбудеться завтра».

Звістку про відсторонення Мурсі від влади мільйони єгиптян по всій країні зустріли тріумфуванням. Натовпи людей по всій країні вийшли на вулиці, вітаючи заяву командування збройних сил країни. Вночі небо над центральними площами країни опромінювали тисячі феєрверків, люди плакали від радості й обнімалися.

 
Як повідомляв ForUm, унаслідок сутичок прихильників президента Єгипту Мохаммеда Мурсі з силами безпеки в районі Каїрського університету в ніч на середу загинули 16 людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

436