НАБУ активізує заходи щодо розвитку фінансової грамотності населення. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, виконавчий директор Незалежної асоціація банків України (НАБУ) Сергій Мамедов заявив під час презентації підсумків соціологічного опитування стосовно заощаджень.

За словами фінансиста, спільно з НБУ розпочато комплексний проект підвищення рівня фінансової грамотності. «У нас багато спільних пілотних проектів, включаючи курси фінграмотності для школярів. Підвищення фінансової грамотності - один з головних напрямів роботи Асоціації. Проведено профільні спартакіади, конкурси для дітей, де у форматі квестів вони відповідали на запитання, що таке депозит або кредит, «будували» банк з фігурок, отримували за це призи. Змагання пройшли дуже динамічно і змістовно. Також разом з банком KfW (Німеччина) ми проводимо «фінансовий десант» у регіонах, почавши з містами Львів і Броди, де ми спілкувалися зі школярами, студентами. Проходять семінари з основ банківської справи і для журналістів. При всьому цьому порадувало, що фінансова ерудиція студентів виявилася вище очікуваної, вони ставили професійні запитання і продемонстрували абсолютно чітке розуміння економічних процесів. Думаю, наступне покоління фінансистів буде більш підкованим, готовим до роботи в найсучасніших умовах, і національна фінансова система буде в надійних руках», - сказав банкір.

У Криму ж, продовжив він, «фінансовий десант» був орієнтований на пенсіонерів. «Ми побачили, що вони просто не знають про багатьох корисних і зручних для себе фінансово-банківських продуктах. У кримських семінарах брали участь 6 банків, і заходи викликали у громадян живий реальний інтерес. Буквально завтра «десант» прибуде до Одеси і Миколаєва, де також чекають подібні семінари. Поряд з цим пройдуть курси фінграмотності в літніх дитячо-юнацьких таборах», - повідомив фахівець.

Також НАБУ ініціювала святкування в Україні Всесвітнього дня заощаджень, перші кроки в цьому напрямку зроблені торік за допомогою Нацбанку і KfW. «Цей День проходить у Західній Європі з 1929 р. і покликаний показати людям, що для досягнення своїх цілей не обов'язково брати кредит - можна зробити це на зекономлені гроші. У рамках Дня, знову ж таки, проводилися акції для дітей, яких запросили до відділень банків, познайомили з роботою, з платіжними засобами. Вони з малих років привчаються використовувати банківські продукти і при цьому економити. У 2013 р. ми проведемо День заощаджень більш масштабно, бажання взяти участь висловили близько 35 банків», - зазначив Мамедов.

За його словами, поза фінансової системи України залишаються величезні ресурси - від $40 млрд до $60 млрд, «це стільки ж і навіть більше, ніж весь обсяг банківських депозитів в країні. При зростанні фінграмотності ці гроші будуть притікати в банки та інші фінустанови, а значить - в економіку. Це вплине на ставки за корпоративними кредитами і на інші базові показники. Фінансова грамотність громадян - це питання державного масштабу, від нього безпосередньо залежить ступінь розвитку всієї економіки. Причому регулятори прагнуть посилити позитивний ефект залучення грошей в обіг за рахунок обмеження готівкових розрахунків, а також підтримання фінансово-економічної стабільності».

У свою чергу, директор бюро KfW у Києві Гуннар Вельцхольц інформував, що його банк реалізує проекти з підвищення фінграмотності по всьому світу. «На основі хорошого досвіду і позитивних результатів у впровадженні Всесвітнього дня заощаджень ми разом з НАБУ працюємо за проектом розвитку фінансової грамотності і в Україні. Результати в тих регіонах, де стартував проект, свідчать про інтерес і готовність населення отримувати або поліпшувати фінансові знання. Ми надаємо великого значення цьому проекту, оскільки фінансова культура в сучасному житті стала важливим елементом системи навиків і правил поведінки», - сказав експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197