Українці за рік поскаржилися на міліцію майже 115 тисяч разів, при цьому прокуратура розслідувала тільки 1,5% з них, а порушила справи по 0,3% заяв. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International.

«Зі 114 474 скарг на дії міліції, що надійшли до органів прокуратури у 2012 році, розслідування проводили лише щодо 1750, з них тільки 320 закінчилися порушенням кримінальних справ проти 438 міліціонерів», - заявляють правозахисники, повідомляє «ТСН».


Як наголошується в звіті, протягом останнього десятиліття Amnesty International неодноразово висловлювала свою стурбованість поширеною в Україні практикою застосування правоохоронцями тортур та інших видів жорстокого поводження. «Проблема залишається не менш актуальною і сьогодні», - зазначають правозахисники.

У Amnesty International нагадали, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) неодноразово критикував розслідування випадків катувань та інших видів жорстокого поводження в Україні. І рекомендував створити абсолютно нову систему для розслідування порушень прав людини з боку правоохоронців.

Прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу потенційно може вирішити цю проблему, вважають правозахисники. Зокрема, новий кодекс містить положення про створення Державного бюро розслідувань для розслідування злочинів співробітників правоохоронних органів і чиновників.

На думку Amnesty International, це бюро має бути створено негайно «Роль прокуратури в існуючій правоохоронній системі у всіх випадках заважає їй неупереджено розслідувати такі скарги, і практика неодноразово довела, що прокуратура не здатна ефективно виконувати ці функції», - зазначили правозахисники.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191