Європейський Союз попросив Україну поспішити з прийняттям законопроектів, необхідних для переходу до другої фази виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Про це повідомив глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський на прес-конференції, як передає кореспондент ForUm'у.

Він нагадав, що згідно з умовами ЄС законопроекти необхідно прийняти до Вільнюського саміту в листопаді.

Томбінський стурбований тим, чи встигне Україна прийняти всі необхідні документи.

«Україна може і не встигнути прийняти законопроекти, тому парламенту варто більш раціонально розподіляти час роботи над європейським законодавством», - сказав він.

При цьому дипломат уточнив, що не може сказати, що Верховна Рада не діяла щодо вимог ЄС, але багато часу було приділено таким питанням, як персональне голосування та вибори в проблемних округах.

«Варто більш раціонально підходити до законопроектів, які більш-менш важливі. Якщо неправильно розпоряджатися своїм часом, багато чого доведеться приймати під тиском, в стислі терміни і в поспіху», - сказав він.

Посол ЄС також додав, що вчора Україна відправила кілька законопроектів на оцінку Венеціанської комісії.

«Я не можу сказати - пізно це, чи ні, але факт залишається фактом, Україні варто поспішити з прийняттям низки документів», - резюмував він.

Нагадаємо, Україна і ЄС узгодили План дій щодо лібералізації візового режиму в кінці 2011 року. План передбачає два етапи: на першому - прийняття законодавчих змін, а на другому - їх реалізація.

Угода з Євросоюзом про спрощений порядок видачі віз для громадян України набула чинності 1 липня.

Ольга Каретникова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212