Впровадження в Україні високих стандартів якості на товари в рамках підписання Асоціації з Європейським Союзом можуть призвести до підвищення цін на них.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході публічних дебатів, присвячених обговоренню економічних наслідків підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, заявила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Впровадження високих стандартів якості у виробництві призведе до поліпшення якості товарів і, відповідно, до збільшення їх вартості в короткостроковій перспективі», - сказала вона.

На думку Мовчан, через посилення захисту прав інтелектуальної власності, що також передбачається Угодою, зросте вартість товарів, в яких є інтелектуальна складова. «Припинення використання неліцензійного обладнання, а також зникнення товарів, завезених без відповідної ліцензії, призведе до підвищення цін на товари, захищені цим правом», - акцентувала експерт.

Мовчан зазначила, що через скасування субсидій ЄС на сільськогосподарську продукцію можуть подорожчати відповідні продукти. Також, за її словами, внаслідок підписання Асоціації не варто очікувати зниження цін на імпортні автомобілі. Вартість на них, на переконання співробітника інституту, може знизитися лише через 10-15 років після підписання Угоди.

Інна Охотнікова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210