Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом може призвести до того, що 2% кваліфікованих фахівців і 3-4% некваліфікованих повинні будуть змінити роботу.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час публічних дебатів, присвячених обговоренню економічних наслідків підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, заявила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.
«За оцінками нашого інституту, 2% кваліфікованих працівників і 3-4% некваліфікованих повинні будуть змінити роботу. Це відбудеться, насамперед, через зміни розміру ставки мит і зниження нетарифних бар'єрів.

За її словами, зростання продуктивності та ефективності, а також модернізація виробництва можуть призвести до підвищення капіталомісткості виробництва і, відповідно, до зниження кількості працівників. «Я думаю, що цей процес, у першу чергу, вплине на сферу сільського господарства. При зростанні виробництва даного сектора попит на робочу силу буде низьким.

Мовчан підкреслила, що держава з метою адаптації української економіки до умов Асоціації з ЄС має допомогти працівникам з підвищенням кваліфікації, а також сприяти розвитку нових секторів економіки, які є більш трудомісткими. Ними, на думку експерта, можуть стати ековиробництво та біотехнології.

Інна Охотнікова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178