Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький розраховує, що Україна зможе отримувати не менше 30 мільярдів кубометрів газу за реверсним маршрутами з Європи.

Як передає кореспондент ForUm'у, про це він сказав сьогодні на брифінгу в Кабінеті Міністрів України.

«Якщо скласти всі реверсні маршрути, які ми сьогодні опрацьовуємо, то по реверсу ми зможемо отримувати понад 30 млрд кубометрів газу на рік. Це дозволить нам на 100% диверсифікувати постачання природного газу», - сказав він.

Він повідомив, що Україна сьогодні веде переговори про організацію реверсних поставок газу з румунською стороною, таким чином, реверсні поставки газу Україна в майбутньому зможе отримувати із 4 країн ЄС: Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії.

«Таким чином, у цілому реверсні поставки за підсумками 2013 року можуть скласти приблизно 10% від загального обсягу імпорту газу», - сказав Ставицький.

З 1 листопада 2012 р., коли «Укртрансгаз» розпочав здійснювати прийом газу в реверсному режимі, по 1 червня 2013 року загальний обсяг надходження природного газу з Польщі та Угорщини орієнтовно склав 420 млн куб. м.

«Укртрансгаз» проводить переговори з компаніями Eustream (Словаччина) і СНТГН Трансгаз (Румунія) про можливість подачі природного газу з території Словаччини та Румунії у ГТС України.

15 травня 2013 року Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини. Поки що у звичайному режимі імпорт газу з Словаччини не розпочато.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначив, що інформація про блокування російським газовим монополістом «Газпромом» поставок газу в Україну через Словаччину «певною мірою» вірна.

У Росії заявляли, що схеми, організовувані Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163