Національний банк України презентував серію пам'ятних монет, випущених з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, передає кореспондент ForUm’y.

Монети громадськості представила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

«Сьогодні ми вводимо в обіг серію монет на честь святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. Ця подія є знаковою у житті нашої держави, тому ми дуже відповідально підійшли до випуску даних монет», - сказала вона.

В обіг вводиться три монети: золота, срібна і з нейзильберу. «Тираж золотої монети буде символічним - 1025 штук, тому цінність цієї монети очевидна. Вона одноунцева і важить 31,1 грама», - акцентувала Ричаківська.

Так, на аверсі монети зображено хрест, з кожного боку хреста по євангелісту: Марк, Матвій, Лука та Іоанн, у руках яких по Біблії. На реверсі монети - хрест, ліворуч від нього - Володимир Великий, а праворуч - його печатка.

Срібна монета - двоунцева, 62,2 грама з тиражем в 3,5 тис. штук. Малюнок на аверсі срібної монети ідентичний золотій, хрест локально позолочений. На реверсі монети представлена ​​ група фігур: Володимир Великий, Андрій Первозванний, Антоній і Феодосій Печерські, Кирило і Мефодій, а на самому верху Божа матір з двома ангелами по боках.

Третя серійна монета аналогічна срібній. Тільки на ній відсутня локальна позолота. Монета напівунцева, вагою 16,5 грама і тиражем 30 тис. штук.

Варто зазначити, що номінал золотої монети становить 100 грн, срібної - 20 грн, і третьої - 5 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

375