З нагоди 40-ї річниці з початку Гельсінської процесу чинний голова Організації з безпеки і співробітництва Європи (ОБСЄ), міністр закордонних справ України Леонід Кожара оприлюднив заяву, в якій закликав лідерів держав-учасників ОБСЄ враховувати досягнення цього процесу і докладати зусилля для подолання існуючих розбіжностей і недовіри. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

«Сорок років тому лідери 35 держав ініціювали процес, який мав на меті зменшити напруженість в усій Європі та забезпечити безпеку і стабільність на континенті. Таке стратегічне бачення лідерів, які зуміли знайти можливості для співпраці, незважаючи на глибокі ідеологічні протиріччя, привело до формування більш відкритого, безпечного і вільного простору», - заявив чинний голова ОБСЄ.

Як нагадав Кожара, сьогодні ми є учасниками іншого процесу - «Гельсінкі+40». «У зв'язку з наближенням сорокової річниці Гельсінського Заключного Акту, цей процес має на меті визначити, що повинні зробити нинішні 57 держав-учасників для завершення роботи з побудови довіри та посилення ефективності нашої Організації», - заявив він.

За його словами, відносини між державами-учасниками сьогодні більш тісно розвинені, ніж це було сорок років тому. «Розвиваючи безпечне співтовариство, яке відображає сучасні потреби і виклики, ми повинні бути такими ж далекоглядними, як наші попередники, і прагнути до досягнення таких же амбітних і довгострокових результатів», - заявив Кожара.

Нагадаємо, ОБСЄ розпочала свою роботу 3 липня 1973 р. Гельсінкі, заклавши засади для підписання 1 серпня 1975 року Гельсінського Заключного Акта.

Нагадаємо, наприкінці червня у рамках офіційного візиту до Турецької Республіки Кожара виступив на 22-й Щорічній сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка сьогодні розпочала свою роботу у Стамбулі, відзначивши необхідність прийняття подальших кроків, спрямованих на зміцнення довіри між державами-учасниками ОБСЄ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160