Міністерство охорони здоров'я України посилює контроль за забезпеченням хворих онкологічними захворюваннями лікарськими засобами, які закуповуються за державні кошти. Про це заявив під час брифінгу перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Качур, повідомляє прес-служба МОЗ.

«Для того щоб ці препарати використовувалися за призначенням, Міністерство охорони здоров'я України затвердило наказ про здійснення контролю за використанням лікарських засобів, що закуповуються за державний рахунок, - сказав Качур. - Цим документом передбачена жорстка звітністьщодо використання лікарських засобів, а також регулярне інформування про залишки та їхній подальший перерозподіл».

За словами першого заступника міністра, такий контроль є вкрай важливим з огляду на те, що онкологічні захворювання на сьогодні є однією із найбільш актуальних медичних проблем людства. Щорічно у світі виявляється більше 12 мільйонів чоловік, які вперше захворіли на рак, і близько семи мільйонів помирають від такої недуги, це приблизно 20 тис. чоловік щодня.

«Я хотів би представити цей наказ від 27 червня 2013 року, де чітко прописано і регламентовано, як головні лікарі, лікувальні установи повинні доповідати і звітувати перед Міністерством охорони здоров'я і перед громадянами України про використання лікарських засобів у лікувальних установах, оскільки є кілька звернень про те, що лікарські засоби не використовуються», - пояснив Качур.

У МОЗ нагадали, що Україна входить у першу десятку країн світу щодо захворюваності на рак. На сьогодні здійснено централізованих закупівель за напрямом онкологія і доросла онкогематологія на 269 353,8 тис. грн. Зокрема, закуплено лікарських засобів на суму 149,4 млн грн для лікування онкологічних хворих, препаратів для лікування онкогематологічних хворих на суму 62 965,5 тис. грн, препаратів для лікування хронічного мієлоїдного лейкозу на 57 040,9 тис. грн. Закупівля лікарських засобів для лікування онкохворих дітей здійснена на суму 215 млн грн, що забезпечує стовідсоткову потребу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

358