За угодою Чорноморського флоту Російської Федерації та Севастопольської міської держадміністрації, у Севастополі буде відроджена традиція полуденного артилерійського пострілу з Костянтинівської батареї. Про це повідомили у прес-службі держадміністрації міста.

Традиція була перервана в 2003 році у зв'язку з відсутністю холостих набоїв необхідного калібру та їхньою дорожнечею.

Днями командувач Чорноморського флоту Російської Федерації віце-адмірал Олександр Вітко звернувся до голови Севастопольської міської державної адміністрації Володимира Яцуби з ініціативою про відновлення традиції.

При цьому Чорноморський флот готовий взяти на себе вирішення фінансових, технічних та організаційних питань з відродження ще одного із символів міста моряків - «полуденного пострілу».

Глава міста підтримав ініціативу командувача ЧФ РФ і подякував йому за вірність Севастополю і його традиціям.

Яцуба повідомив, що перший полуденний постріл із Костянтинівської батареї відбудеться під час святкування Дня українського і Чорноморського флотів.

Нагадаємо, традиція полуденного артилерійського пострілу була введена вперше в Росії в 1819 році для Севастополя і Миколаєва як сигнал, за яким звіряли і встановлювали корабельні, церковні та адміралтейські годинники. Пізніше цей звичай був прийнятий і в інших портових містах - Санкт-Петербурзі, Кронштадті та Владивостоку.

У радянський час полуденний постріл визнали буржуазним забобоном і в 1922 році його скасували. У 1983 році, до 200-річчя Севастополя, традицію відновили. Однак через 20 років, у 2003 році, полуденний постріл із Костянтинівської берегової батареї був знову перерваний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186