Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС найменше позначиться на металургійній та хімічній промисловості. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Галузь металургії не виграє багато від підписання цієї Угоди, вплив на цей сектор економіки буде нейтральним. Незначні зміни отримає і хімічна промисловість», - зазначила вона.

За совами експерта, підписання Угоди розширить можливість співпраці України та ЄС у гірничо-металургійному комплексі, а також дасть можливість компенсувати зростання цін на сировину у зв'язку з ліквідацією експортних мит за рахунок використання додаткового збору.

Мовчан також зазначила, що більш позитивно Асоціація з ЄС позначиться на агропромисловій комплексі, оскільки в цій галузі передбачається встановлення нульових ввізних мит при ввезенні української продукції у ЄС.

Крім того, Угода розширює співпрацю України та ЄС у сфері розвитку сільськогосподарських територій.

За словами Мовчан, позитивні зміни чекають і українське машинобудування, зокрема, за рахунок гармонізації технічних бар'єрів у торгівлі. «Це допоможе підвищити ціни на продукцію машинобудування, але, з іншого боку, це забезпечить значний рівень безпеки цих товарів», - підкреслила вона.

Експерт також зазначила, що для автомобілебудування Угода передбачає спеціальні захисні заходи, які дозволять протягом 10-15 років захистити цей сектор економіки від зростання імпорту, а також допоможуть підтримувати рівень ввізних тарифів.

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176