У Міністерстві закордонних справ України застерігають від політизації питань, пов'язаних з трагічними подіями українсько-польської історії в часи Другої світової війни.

«МЗС не хотіло би політизувати це питання і вважає за необхідне зосередити увагу на належному вшануванні пам'яті всіх жертв трагічних сторінок українсько-польської історії в роки Другої світової війни», - повідомив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Василь Зварич, відповідаючи на прохання прокоментувати рішення польського Сейму про Волинську трагедію.

Як повідомлялося, Сенат Польщі наприкінці червня ухвалив заяву «Про 70-у річницю Волинського злочину», в якому ці події названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду» і наголошується, що жертвами антипольської акції Української повстанської армії стали приблизно 100 тис. поляків. На підтримку документа проголосували 55 сенаторів зі 100, 20 висловилися проти.

У відповідь на це 21 червня Всеукраїнське об'єднання «Свобода» заявило, що прийнята заява не сприяє добросусідським відносинам України та Польщі і перекреслює спроби примирення в складних питаннях історичного минулого обох народів.

«Свобода» також зазначає, що польські політики говорять лише про польські жертви УПА і не хочуть помічати тисячі вбитих військами Армії Крайової українців, а цифра в 100 тис. польських жертв нічим не обґрунтована і «є політичною спекуляцією на пам'яті загиблих під час конфлікту людей».

У істориків багато питань викликають події, які відбувалися 11-12 липня 1943 р. - цей період називають кульмінацією трагедії, коли, за різними даними, підрозділами УПА були атаковані від 60 до 100 польських населених пунктів. Деякі дослідники говорять про те, що жертвами протистояння стали від 30 до 80 тис. поляків.

Кількість загиблих з українського боку оцінюється, за різними даними, від 2 до 24 тис. осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208