Ракета-носій «Протон-М» з розгінним блоком ДМ-03 і трьома російськими навігаційними космічними апаратами ГЛОНАСС-М, яка стартувала з Байконура, впала на першій хвилині старту.

Ця масштабна невдача космічної галузі перервала спробу вивести на орбіту навігаційні супутники для комплектації орбітального угрупування системи ГЛОНАСС.

«Перші секунди старту пройшли без будь-яких заминок, - повідомили в Роскосмосі. - Однак відразу ж після зльоту сталася втрата стійкості, апарат почав міняти задану траєкторію і відхилятися вбік. У підсумку ракета прийняла майже горизонтальне положення і почала падати. Після цього вона вибухнула».

У момент вибуху в ракеті-носії перебувало майже 500 тонн палива. До складу ракетного палива входять гептил і аміл - отруйні речовини, які після вибуху могли потрапити в шари атмосфери і грунт. Тому на місці катастрофи ракети належить провести роботи з очищення.

Точні причини аварії «Протона» поки не озвучуються, належить провести ретельний аналіз і експертизу. За попередніми даними, причина суто механічна: якісь з рухомих частин ракети на старті спрацювали неправильно, що і призвело до неможливості підтримувати задану траєкторію.

«Під час пуску ракети-носія сталася нештатна ситуація, - повідомило джерело на космодромі. - Судячи з того, що ракета спочатку нахилилася, а потім виправилася, була втрата стійкості - або через відмову системи управління, або через камери згоряння двигуна першого ступеня, що не рухалися».

За матеріалами: Lifenews,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284