1 липня Литва стала головою в Раді Євросоюзу, прийнявши ці обов'язки від Ірландії. Прибалтійська країна принципово зацікавлена ​​в підписанні Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом, але Вільнюс буде також шукати економічні вигоди від прийняття цього договору з Києвом.

Про це «Bзгляду» заявив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов, коментуючи початок головування Литви в ЄС.

Нагадаємо, що головною подією під час головування Литви буде проведення саміту «Східного партнерства» 28-29 листопада у Вільнюсі. На цьому саміті очікується підписання договору про асоціацію та Зону вільної торгівлі Україна-ЄС.

«Вільнюс принципово зацікавлений у тому, щоб Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС. Це покаже, що Литва - геополітичний гравець, який тягне Україну до Європи, до того ж литовці зможуть сподіватися на економічні вигоди», - заявив Толстов.

Експерт нагадав, що Вільнюс лобіює існуючий вже 10 років проект контейнерного транзитного поїзда «Вікінг».

Він курсує між Іллічівським морським торговим портом і литовським портом Клайпеда, але поки обсяги перевезень незначні. На думку Толстова, «литовці можуть пов'язати питання «Вікінга» з європросуненням України».

Він не виключає, що інші країни-члени ЄС, парламенти яких повинні ратифікувати договір з Україною, також можуть зажадати натомість «економічні поступки».

«Німеччина, наприклад, зацікавлена ​​у скасуванні мит на імпортні автомобілі», - зауважив Толстов.

Він підкреслив, що у Литви «інша вагова категорія» в економіці, ніж у Німеччини, тому прибалтійська країна, навіть головуючи в Раді ЄС, «може впливати, але не змінювати ті імпульси, які дають «важковаговики» Німеччина, Брюссель і Вашингтон».

Як вже повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи виключила Україну зі своєї резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності. З тексту видалено згадку кримінальної справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка раніше служила перешкодою для асоціації з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164