Відмова від базових принципів формування довгострокових контрактів підірве енергетичну безпеку самих країн-покупців, заявив президент РФ Володимир Путін.

Виступаючи на газовому саміті в понеділок у Москві, Путін нагадав про швидкий технологічний розвиток газової галузі, вдосконалення технологій виробництва і транспортування цього продукту, і, як наслідок, зміцнення позицій цього ресурсу на глобальному ринку, передає «Інтерфакс».

«Однак при цьому зростає і тиск на країни-експортери. Бачу в цьому серйозний виклик для всіх нас. Насамперед, мова йде про спроби продиктувати економічно неприйнятні для виробників умови поставок трубопровідного газу, про бажання змінити принципи постачань газу на основі довгострокових контактів», «відрізати» контрактні ціни від вартості нафти і нафтопродуктів, як ринкового та цінового індикатора, знизити рівень обов'язкових до відбору обсягів газу», - сказав Путін.

«На жаль, провідники такої політики часто не розуміють, що відмова від базових принципів довгострокових контрактів не тільки завдасть удару по виробниках газу, обернеться серйозними витратами, але, в кінцевому рахунку, підірве енергетичну безпеку країн-покупців», - продовжив Путін.

«Безумовно, нові технології видобутку і транспортування вуглеводнів підвищують еластичність пропозиції на газовому ринку, з'являються нові цінові орієнтири, в тому числі, і спотові. Однак це не привід відмовитися від перевірених часом і перспективних на практиці, в тому числі, від довгострокових контрактів і принципу «бери або плати», - заявив Путін.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України від 23 травня затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2013 рік з обсягом імпорту 27,3 млрд куб. м.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169