Перший віце-президент Агентства журналістських досліджень Антон Підлуцький констатує, що вилучення України із резолюції про розділення політичної та кримінальної відповідальності Парламентською Асамблеєю Ради Європи суттєво наблизило її до підписання Угоди про Асоціацію і Зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

«Безумовно, з точки зору нашої країни - це суттєвий успіх, досягнутий нашою делегацією у ПАРЄ на чолі з народним депутатом від Партії регіонів Іваном Попеску. Адже саме пункт, вилучений ПАРЄ зі своєї резолюції, розцінювався як найбільш критичний для підписання у листопаді на Вільнюському саміті УА та ЗВТ з ЄС. Тепер, коли цей момент напруженості знято, можна розраховувати на успішне підписання історичних документів, які, зокрема, відкриють безвізовий режим з об'єднаною Європою», - зазначив він.

Підлуцький переконаний, що до даного питання ПАРЄ вже не повернеться до 2014 року, а якщо воно і буде порушуватися, то винятково у кулуарному, а не офіційному ключі.

Експерт допускає, що мотиви, якими керувалася ПАРЄ, продиктовані вступом до ЄС Хорватії, що викликало у європейського керівництва певну ейфорію. У той же час, на його думку, на це могло вплинути небажання більш глибокого залучення України у структури Митного союзу та ЄврАзЕС.

«Невдоволення ж, яке виражається українською опозицією з приводу остаточної редакції резолюції ПАРЄ, навряд чи має під собою істотне підґрунтя, оскільки загальна мета завжди вище приватної. І абсолютно всі в Україні розуміють важливість підписання УА та ЗВТ з Євросоюзом - з точки зору розвитку країни і життя кожного окремо взятого громадянина. Плюс - нинішній владі цілком може вдатися те, чого не досягли її попередники, які нині представляють опозицію. А це завдасть істотного, якщо не непоправного удару по електоральних позиціях опозиційних партій у коротко- і середньостроковій перспективах», - констатував журналіст.

Він також підкреслив, що ця ситуація неминуче спричинить за собою прискорення внутрішніх реформ в країні і дасть суттєвий імпульс розвитку правової бази громадянського суспільства, а також активізації ділового життя.

Нагадаємо, що раніше ПАРЄ не внесла згадку про Україну в резолюцію про розмежування кримінальної та політичної відповідальності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209