За даними, опублікованими Національним банком України, зовнішній борг банків з квітня 2012 року до квітня 2013-го скоротився на 2,18 млрд дол США (короткостроковий - на 0,92 млрд. дол США, довгостроковий - на 1,27 млрд дол США).

Це відбулося переважно за рахунок скорочення заборгованості за кредитами (на 3,17 млрд. дол США - до 13,14 млрд дол США) при одночасному збільшенні зобов'язань щодо публічних запозичень (єврооблігацій) більш, ніж на 1 млрд дол, повідомили у прес-службі Незалежної асоціації банків України.

При цьому за І квартал 2013 року зовнішній борг дещо збільшився порівняно з початком 2013 року (на 0,33 млрд. дол США, +1,5%), і станом на 1 квітня 2013-го склав 21,88 млрд дол США. Збільшення боргу пов'язане із залученням зовнішніх ресурсів на депозитні рахунки (+0,15 млрд. дол США), а також з успішним розміщенням єврооблігацій двома державними банками. При цьому заборгованість за іноземними кредитами за квартал скоротилася на 0,97 млрд. дол США.

Станом на 1 квітня 2013 року короткостроковий борг становить 4,41 млрд дол США. Таким чином, зовнішній борг банківської системи на 80% є довгостроковим, що знижує ризики погіршення валютної ліквідності.

На думку НАБУ, скорочення боргу банківської системи за останній рік пов'язане з обмеженою кредитною активністю банків з західним капіталом (відбувається поступове повернення позик материнським структурам), а також з підвищенням ролі внутрішніх ресурсних ринків у структурі фондування. У той же час, успішні розміщення єврооблігацій можуть свідчити про довіру до вітчизняних банків-позичальників, незважаючи на значний рівень невизначеності на світових фінансових ринках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117