Китайська флотилія із чотирьох кораблів приступила у понеділок до патрулювання вод поблизу островів Дяоюйдао (японська назва - Сенкаку), повідомляє державне океанічне управління КНР.

Китай направляє патрульні кораблі у район островів Дяоюйдао на регулярній основі з осені 2012 року після загострення спору навколо територіальної приналежності островів, коли японський уряд оголосив про націоналізацію островів. Тоді по Китаю прокотилася хвиля антияпонських демонстрацій, а лідери країни висловили готовність застосовувати будь-які засоби для захисту територіальної цілісності та суверенітету КНР над островами, повідомляє РІА «Новости».

«Флотилія, що складається із кораблів морського нагляду під номерами 51, 23, 49 і 5001, продовжила 1 липня 2013 року патрулювання у територіальних водах біля китайських островів Дяоюйдао. Здійснюється моніторинг і збір доказів незаконного проникнення (у цей район) японських кораблів, а також проводиться діяльність щодо забезпечення правопорядку», - йдеться у повідомленні держуправління.

КНР і Японія сперечаються про приналежність островів Сенкаку (Дяоюйдао) з початку 1970-х років. Японія стверджує, що займає острови з 1895 року, а до того часу вони нікому не належали. Китай наполягає на тому, що острови були внесені до складу китайської імперії ще 600 років тому. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії у 1972 році разом з островом Окінава. На Тайвані та у континентальному Китаї вважають, що Японія утримує острови незаконно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185