Хорватія з 1 липня стає 28-м членом Євросоюзу. Ця країна - перша у новітній історії, приєднуйся до ЄС самостійно, а не у групі інших держав. Прецедентом досі залишався випадок Греції у 1981 році.

Членство Хорватії формально починає відлік з ночі на понеділок. Опівночі за місцевим часом на КПП Баяково на хорватсько-сербському кордоні у присутності офіційних осіб і ЗМІ урочисто відкрита табличка зі знаком Євросоюзу, а перший водій, який проїхав тут у ЄС, отримав із рук начальника поліції подарунок.

Одночасно на КПП Брегана між Хорватією і Словенією демонтована табличка «Митне управління Республіки Хорватії», що символізує скасування всіх митних бар'єрів Хорватії з іншими країнами ЄС. У прямому ефірі ці події транслювали місцеві телеканали, повідомляє РІА «Новости».

З вечора неділі у Загребі та інших містах країни проходять святкові концерти і шоу. Винятком стало місто Кнін, де місцеві власті скасували урочистості через жорстоке вбивство поліцейського, яке сталося у суботу, коли він перебував при виконанні обов'язків.

У хорватську столицю приїхали 170 офіційних гостей з-за кордону - в основному чиновники Євросоюзу, представники країн-членів ЄС та країн-сусідів Хорватії по регіону. Прибули президенти Греції, Італії, Литви, Кіпру, Албанії, всіх республік колишньої Югославії, а також самопроголошеного Косова. Хорватська влада країни визнає, що запросити більше число офіційних осіб була не в силах через обмежені фінансові можливості.

З понеділка представники Хорватії починають роботу в органах Євросоюзу. У Єврокомісії країна отримала крісло комісара з захисту прав споживачів, яке обійме Невен Міміца. Досі він був віце-прем'єром в уряді Хорватії.

У Європарламенті (766 членів після вступу Хорватії) у країни 12 місць. Їх займуть представники партій, які показали кращі результати на перших в історії країни виборах до Європарламенту 14 квітня цього року. Голосування тоді було відзначене низькою явкою - близько 21% (право голосу мали 3,74 мільйона чоловік).

Делегація ЄС в Хорватії, що працювала в Загребі з 2000 року, була закрита 30 червня, з 1 липня на її місці відкривається представництво Єврокомісії. Хорватська стає 24-ю офіційною мовою ЄС.

Загреб подав заявку на вступ до Євросоюзу десять років тому - в 2003 році, через вісім років після закінчення збройного конфлікту, яким супроводжувався розпад Югославії. Двома роками раніше, в 2001 році, ЄС підписав із Загребом Угоду про стабілізацію та асоціацію, на підставі якої почали будуватися подальші відносини сторін.

Вступ до ЄС було одним із головних зовнішньополітичних пріоритетів усіх урядів, які перебували при владі у Хорватії і які бачили в цьому не тільки шлях до економічного процвітання, а й гарантії стабільності на територіях, до недавнього часу охоплених війною.

Офіційні переговори з Брюсселем про членство в ЄС почалися в 2005 році і тривали шість років. Країна повинна була привести своє законодавство у відповідність до стандартів ЄС у 35 розділах чи «главах» переговорного досьє.

Загальнонаціональний референдум з питань про вступ до ЄС Хорватія провела 22 січня 2012 року. Плебісцит проходив за низької явки - 43,5% (1,96 мільйона чоловік), на користь приєднання до Євросоюзу висловилися 66,27% громадян (близько 1,3 мільйона чоловік). З тих пір, згідно з опитуваннями, хорвати зберегли стриманий оптимізм щодо євроінтеграції.

За даними останнього великого соціологічного дослідження на цю тему, проведеного у квітні поточного року, за вступ до ЄС зараз проголосували б 61% громадян, проти - 35%. Незважаючи на досить велику кількість євроскептиків, політичні партії, які прагнули організовано виступити проти інтеграції в ЄС, не знайшли масової підтримки у суспільстві. Протестний рух захлинувся і останнім часом звівся лише до активності у соціальних мережах. Свою останню акцію єврокритики провели в центрі Загреба за кілька годин до вступу в ЄС, на неї зібралися десять активістів і приблизно вдвічі більше журналістів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336