Десятки хорватських міст готують святкові заходи з нагоди вступу країни до Євросоюзу з 1 липня, повідомила влада країни.

У суботу популярні хорватські виконавці виступлять з концертами у Дубровнику і Вуковарі.

Головні урочистості пройдуть у неділю ввечері та у ніч на понеділок у столиці Загребі, де будуть присутні 170 офіційних осіб з-за кордону, у тому числі 15 президентів і 13 голів урядів. Підтвердив свою присутність президент Сербії Томіслав Ніколіч, приїзд якого через напружені відносини між країнами спостерігачі ставили під сумнів, повідомляє РІА «Новости».

На центральній загребській площі Бана Елачіча пройде святковий концерт за участю сольних виконавців і оркестрів, виступлять з промовами президент і прем'єр-міністр країни, високі представники Євросоюзу. Вхід сюди буде відкритий для всіх бажаючих, а ті, хто не прийде на свято, зможуть стежити за подіями у прямому ефірі на кількох національних телеканалах або через Інтернет.

Святкові програми та культурні заходи також у неділю заплановані у містах Спліт, Осієк, Славонські-Брод, Сисак, Бєловар, Вінковці та багатьох інших. Глядачів чекають концерти та виконання гімну Євросоюзу «Ода до радості», театральні вистави, фольклорні шоу і феєрверки. Любителі бігу з хорватського Вараждина організують марафон, який зв'яже їхнє місто з Птуєм у Словенії та Надьканіжею в Угорщині. Понеділок у Хорватії - робочий день, однак свято вступу до ЄС практично по всій країні триватиме до глибокої ночі.

Найбільш суперечливою акцією у ці дні стане великий концерт у неділю ввечері одіозного хорватського співака Марко Перковича Томпсона на міському стадіоні у Спліті. Особливою популярністю Томпсон користується у хорватських патріотів і націоналістів, а Швейцарія і деякі країни Євросоюзу через це забороняли у себе проведення його концертів і погрожували забороною в'їзду на територію шенгенського простору.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313