«Газпром» поки не планує робити кроки для отримання 7 млрд доларів з України за недобір газу. Про це голова «Газпрому» Олексій Міллер сказав на прес-конференції за підсумками річних зборів акціонерів компанії.

«Сьогодні ми ніяких кроків не плануємо робити. Далі видно буде», - сказав Міллер, відповідаючи на запитання, як компанія буде домагатися отримання 7 млрд доларів.

Він підкреслив, що Україна щодо скорочення закупівлі російського газу і реверсних схем у першу чергу на чільне місце повинна ставити дотримання своїх договірних зобов'язань, які відображені у відповідних контрактах, повідомляє «УНІАН».

«Що стосується закупівлі російського газу, то в нашому контракті є умова «бери або плати». Це зобов'язання поширюється на «Нафтогаз України». Надалі ми будемо з ним взаємодіяти, виходячи з цього положення контракту», - сказав Міллер.

«Що стосується реверсу... Україна не має права розпоряджатися російським газом у трубі на території України як своїм, тому будь-який віртуальний реверс є протизаконним. Виходячи з цього, ми аналізуємо і складаємо ситуацію. За результатами цієї роботи будемо далі діяти, якщо кроки України щодо реверсу будуть протизаконними і суперечатимуть тим договорами, які у нас з ними укладені», - сказав Міллер.

Як повідомляв ForUm, 26 січня «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала у 2012 році.

Позиція «Нафтогазу» полягає у тому, що компанія виконала всі фінансові зобов'язання перед «Газпромом» у 2012 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270