У Харків прилетів літак з тілами трьох українських альпіністів, загиблих у Пакистані внаслідок теракту.

Прямий рейс з тілами загиблих прибув із Ісламабада у міжнародний аеропорт Харкова о 02:40.

На цьому ж літаку до Харкова прибули також семеро громадян України, учасників цієї експедиції, які залишилися живими.

Як зазначив голова Харківського альпклубу Геннадій Копійка, який зустрів літак, двоє киян залишилися в Ісламабаді, вони чекають недоставлені їм цінне спорядження і речі. Київські альпіністи повернуться в Україну пізніше.

За його словами, літак, на якому у Харків доставили тіла українських альпіністів, далі полетить до Вільнюса і доставить на батьківщину тіло загиблого литовського альпініста.

Копійка повідомив, що прощання із загиблими Сергієм Свиргуном, Бодаві Кошаєвим, Дмитром Коняєвим пройде у неділю, 30 червня, у харківському Будинку міліції. Альпіністів поховають на кладовищі №13, повідомляє «УНІАН».

Голова Харківського альпклубу відзначив активну роботу посольства України у Пакистані, співробітники якого допомагали швидше повернути загиблих на Батьківщину. «Дуже активно і добре працювало посольство і консульство України у Пакистані. Ми були на зв'язку. Всі деталі обговорювалися, все робилося для того, щоб прискорити цю процедуру», - сказав Копійка.

Він підкреслив, що харківські альпіністи найближчі кілька років не поїдуть до Пакистану.

У свою чергу, заступник Харківського міського голови Ігор Терехов зазначив, що місцева влада організує всю процедуру прощання та поховання загиблих альпіністів і розглядає питання допомоги сім'ям загиблих.

Як повідомляв ForUm, у ніч з 22 на 23 червня група озброєних людей напала на табір альпіністів біля підніжжя гори Нангапарбат у пакистанській області Гілгіт-Балтистан. Були вбиті 10 іноземців, серед яких - громадяни України, Литви, а також туристи з Непалу, Китаю. Відповідальність за цю вилазку взяв на себе рух пакистанських талібів «Техрік-і-талібан Пакистан».

Як повідомив президент Федерації альпінізму і скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка, троє загиблих українців - харків'яни, які у складі міжнародної групи збиралися зійти на гору Нангапарбат. Міжнародна експедиція стартувала на початку червня. Очолював групу майстер спорту міжнародного класу Ігор Свергун.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233