На годиннику 10 ранку. Біля парадного житлового комплексу «Корона» збираються журналісти з телекамерами і диктофонами. Тим часом біля вікон і на балконах з'являється все більше і більше мешканців 128-метрової висотки на вулиці Княжий Затон. У всіх в очах одне питання: що ж сталося? На щастя, нічого. Просто напередодні тут проводили пожежні навчання.
 
Будинок №21 - одна з двохсот тридцяти висоток, що стоять у Дарницькому районі, і входить до топ-п'ятірки найвищих будівель столиці.
 

Ймовірно, саме через складність конструкції пожежники Державної пожежно-рятувальної частини №24 вирішили відточувати свою майстерність саме тут. Хоча «гасили» уявну пожежу лише на 8-му поверсі. Згідно з легендою, займання виникло на сходовому прольоті. На умовний виклик прибув пожежний підрозділ у складі однієї автоцистерни і однієї пожежної автодрабини АЛ-30, яка розкладається у висоту на 30 метрів. Завдання ускладнено ще тим, що рятувальникам необхідно не лише ліквідувати загоряння, але й евакуювати потерпілого.
 

У цілому, за словами заступника начальника 24-ї пожежної частини Андрія Савіна, поставлене завдання не найскладніше. У подібних будинках більш проблемними вважаються пожежі на 23-му, 25-му і більш високих поверхах, де для ліквідації потрібна особлива підготовка і витримка рятувальників. І не дивно, адже підніматися, наприклад на 28-й поверх, їм доводиться без ліфта, а потім ще працювати при максимально високих температурах у костюмах, масках, апаратах на стислому повітрі.
 
Також він нагадує, що самі люди повинні пам'ятати елементарні правила, якими варто керуватися під час пожежі в житловому будинку. «Якщо сильне задимлення, необхідно опуститися якомога нижче до підлоги, закрити обличчя мокрою ганчіркою і намагатися вийти назовні через сходову клітку або двері, якщо є така можливість. Якщо такої можливості немає, то необхідно подати з вікна якийсь сигнал, червоною ганчіркою або голосом, щоб ми почули. А далі вже евакуація людини залежить від нас», - каже він.
 
Про те, наскільки обізнані в цих правилах мешканці висотки, вирішив довідатися ForUm.
 

Перша наша співрозмовниця Галина не здає експрес-іспит. «Чесно кажучи, ніколи не стикалася з цим і не знаю. Мокру ганчірку до рота? Так? І що далі? Я б дітей схопила і тікала б з ними відразу. По ситуації орієнтувалася б. А взагалі, тікати по пожежній драбині з останніх поверхів дуже важко, коли не працює ліфт. Адже тут 36 поверхів», - каже мешканка будинку.
 
 

А от Олена не тільки розповідає, що слід робити у випадку пожежі, а й показує. «Ви знаєте, не доводилося стикатися з пожежею. Але перше, що потрібно зробити - взяти дитину, мокру ганчірку докласти до рота. Якщо є ще час, то головне - схопити якісь важливі документи і вибігати разом з дітьми на пожежну драбину. Де пожежна драбина, треба подивитися заздалегідь, подумати, де вона знаходиться. І головне, щоб не було паніки», - каже жінка.
 
Тим часом біля будинку розгортається вже ціла рятувальна операція.
 
 
 

На навчальній пожежі МНСники працюють у повному обмундируванні, а умови роботи наближені до бойових. Відразу після прибуття рятувальники беруться за справу. З якомога більшою швидкістю розмотують двадцятиметровий пожежний рукав, починають установку сходів. І тут же стикаються з проблемою, яка за роки роботи вже встигла їм набити оскому - це припарковані біля житлових будинків автомобілі, які перекривають проїзд спецмашин у двори, віднімаючи дорогоцінний час і можливість працювати в нормальних умовах. Цього разу доїхати до пункту призначення вдалося, проте, встановлювати пожежну драбину через припарковану неподалік машину довелося трохи далі, ніж було б потрібно. За словами рятувальників, оптимальна площа, на якій могла б безперешкодно розміститися пожежна машина, повинна бути приблизно 10 Х 12 метрів.
 

Старший пожежний Валентин Зелінський висловлює свої припущення: «Якби приїхала інша техніка, вона тут просто не стала б. Довелося б тягнути магістральну лінію або з дороги, або з найближчого ребра сусідньої вулиці. Тобто так близько ми б сюди не під'їхали іншою машиною», - нарікає він, додаючи, що якби були встановлені попереджувальні таблички, які б вказували, що тут не можна паркувати автомобіль, можливо, проблему вдалося б пом'якшити.
 
 
 
 
 

Ще до того, як пожежна драбина стійко буде встановлена ​​до перехідного балкону, без жодних роздумів по ній вгору відправляється пожежник. Коли він був уже приблизно на висоті 5-го поверху, конструкція стала гойдатися, що надавало події якоїсь реальності. Знизу колеги кричали відважному рятівникові «тримайся міцніше», а жителі, які вийшли на вулицю із завмиранням серця, спостерігали за подіями. Все обійшлося, драбина встановлена, от тільки не до восьмого, а до сьомого поверху. Як виявилося, знову заважає автомобіль. Оскільки пожежна машина не могла розміститися ближче, на драбині спрацювала автоматика, через що й довелося її встановлювати до сьомого поверху. Далі події вже розгортаються за планом.
 
 
 

Рятувальники евакуюють «потерпілого» Миколу. За легендою, він може самостійно рухатися, тому витягують його із задимленого приміщення тими ж рятувальними сходами. Спустившись на землю, він говорить, що було абсолютно не страшно, і, підігруючи рятувальникам, розповідає, яке сильне задимлення було в приміщенні і як швидко його врятували.
 
Після евакуації постраждалого пожежники, ліквідувавши вогонь, згортають техніку в початкове положення і потім відправляються в частину.
 
ForUm тим часом відправляється розпитати мешканців про їхні враження від побаченої рятувальної операції.
 

Алла (на фото ліворуч) і Жанна (на фото праворуч) відразу заявляють, що побачене їх не особливо вразило. Кажуть, що хотіли б подивитися, наскільки готові рятувальники евакуювати людей з більш високих поверхів.

«Я живу на 34-му поверсі. Скажіть, будь ласка, вони мені допоможуть? І моїм дітям вони допоможуть? Чому вони не привезли більш високу драбину? Нехай вони практично покажуть, як вони її підтягнутий конкретно до мого поверху. Як вони сюди заїдуть. Ось ця стрічка (якою був перекритий проїзд для автомобілів. - Ред.) - це показуха. Зазвичай її тут немає, автомобілі стоять впритул», - каже Алла.

«У звичайний день тут все завантажено, - додає Жанна, - плюс, нехай вони покажуть, якщо пожежа на якомусь з останніх поверхів, як усіх людей будуть евакуювати. Чому? Тому що одні сходи у нас працюють, а другі наглухо закриті і не працюють ніколи. Я живу на 18-му поверсі. Але мені цікаво, як всі діти, як усі люди будуть бігти вниз, по ​​яких саме сходах?» - запитує Жанна.

 
Ліза теж говорить, що вражень залишилося б більше, якби показали, як проходитиме рятувальна операція на 35-му поверсі.

«Чесно кажучи, не дуже вразило. По-перше, сьогодні ще не дуже багато машин. Тому що з ранку, я так зрозуміла, перегородили проїзд. А тут зазвичай навіть маленькій машині проїхати неможливо. А по-друге, ми живемо на 35-му поверсі, мені просто цікаво, куди мені бігти: на 8-й поверх з дитиною?» - каже вона. При цьому після запитання наших кореспондентів, чи бачила вона план евакуації в будинку, не відмахується і говорить: «Ось це, до речі, моя помилка. Буду уважнішою, подивлюся. Тому що, відверто кажучи, ось так живеш, думаєш, все безпечно, нічого не станеться. Стежиш за тим, щоб дитина пожежу не зробила в будинку. В принципі, треба попрацювати над собою», - каже співрозмовниця.


Самі рятувальники кажуть, що, крім цієї тридцятиметрової пожежної драбини, яка була задіяна в навчаннях, на території Держпожежно-рятувальної частини №24 є також колінчастий підйомник висотою 90 метрів. «Він єдиний в Україні. Тобто пожежу на 33-му поверсі є можливість погасити й евакуювати людей», - говорить Андрій Савін. За його словами, драбина розкладається протягом 7 хвилин. Машина вже кілька разів виїжджала на виклики, але можливості розкластися так і не було. Ще один підйомник висотою 50 м розташований у 13-й пожежній частині.
 

Його колега інспектор Дарницького пожежного відділення Тарас Пономаренко, у свою чергу, зазначає, що на кожному поверсі висотки перебувають пожежні крани. Відповідно, є можливість гасити пожежу на останніх поверхах зсередини.

«У цьому будинку пожежні крани працюють, укомплектовані рукавами, стволами і вогнегасниками», - запевняє він. При цьому не приховує, що є будинки, в яких ця система не укомплектована і знаходиться не в робочому стані.

«У районі 230 висотних будинків (16 і вище поверхів). З них 170 будинків обслуговуються пожежною сигналізацією, димовидаленням, пожежогасінням, укомплектовані рукавами, стволами, вогнегасниками і пожежні крани знаходяться в робочому стані. Під час пожежі вони можуть спрацювати і можуть локалізувати пожежу. У всіх решта будинках вони не працюють. Це велика проблема для гасіння, локалізації, рятування людей. На це потрібно звернути дуже велику увагу», - каже Пономаренко.

А в той час, поки дорослі міркували про проблеми та перспективи їх вирішення, діти з величезною цікавістю спостерігали за подіями. Кого-кого, а їх операція вразила.

 
 
 
А найменший спостерігач Олежик, не вимовляючи всіх букв, вже навіть після від'їзду з величезною бурею емоцій розповідав нашим кореспондентам, що йому пощастило побачити: «Сподобалися машини. Пожежники приїжджали», - махаючи руками і посміхаючись, розповідав хлопчисько...

Тетяна Мацур, фото Віктора Ковальчука, 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

622