Найважливіше завдання для України - заново сформувати сильні еліти, які потягнуть за собою маси і допоможуть країні не відставати від ключових світових трендів. Про це польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі заявив у ході першої Міжнародної експертної сесії «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?», передає кореспондент ForUm'у.

За словами кінематографіста, це відставання виникло, оскільки Східна Європа втратила багато років у невдалій, нехорошій соціально-політичній системі, яка загальмувала розвиток регіону. «І сьогодні багато фахівців виїжджають з України на роботу за кордон, їх можна зустріти по всій Європі. Це ініціативні люди... більшість з них повернеться на батьківщину, але не всі. Тому треба створювати еліти всередині країни, щоб таланти не витікали за кордон», - сказав фахівець.

«Я прихильник розуму як такого, я його не боюся. Розумна людина, яка має ідеали, вірить у краще - це найбільш повноцінний у суспільстві індивід. Бажаю, щоб в Україні сформувалися великі еліти з молодих людей, що мають і ідеали, і віру, і розумний аналітичний підхід до світу, який допомагає відокремити правду від неправди і напівправди, зрозуміти місце країни на шляху розвитку і контролювати спонтанні емоції. Розум - це потужний інструмент», - заявив він.

Зануссі висловив надію, що розум України буде вселятися і в містах, і в селах, формуючи нову українську еліту і програму на майбутнє, програму того, якою може бути країна, і якою вона бути повинна.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213