Минулої ночі у турецькій столиці знову чулися звуки вибухів гранат зі сльозогінним газом. Заворушення не мають масового характеру, але проспект Дікмен, що виходить до центральних кварталів міста, вже більше тижня залишається головною «гарячою точкою» міста і всієї країни.

Сьогодні до ранку комунальні служби очистили проспект від барикад і завалів, рух по ньому відновлено. Тим часом, вночі групи екстремістськи налаштованих маніфестантів вже за відпрацьованою схемою перегородили проїжджу частину підручними засобами і почали закидати поліцейський транспорт і піші загони камінням. Після спроб закликати протестувальників до порядку поліція застосувала водомети і газ. Є затримані.

На цьому фоні у столичному парку Кугулу і в інших містах Туреччини вночі тривали форуми активістів. Чисельність учасників протестів значно знизилася, але люди почали глибоко обговорювати політичні проблеми у мирному руслі. Масштаби агітації та антиурядової пропаганди у соціальних мережах також знизилися, проте не зникли повністю. Активно обговорюються теми «поліцейської жорстокості», «брехні влади» і спроб уряду контролювати соціальні мережі, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Масштабні демонстрації, які більше трьох тижнів не припиняються по всій Туреччині, почалися з мітингу протесту проти вирубки дерев у парку Гезі в центрі Стамбула. Однак пізніше вони вилилися у більш широкий протест, спрямований проти ісламістського політики турецького уряду.

У вівторок міністри закордонних справ країн-членів ЄС підтримали пропозицію Німеччини відкласти на чотири місяці переговори з Туреччиною щодо її вступу до ЄС з причини невдоволення жорстоким розгоном мирних демонстрацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137