У столиці сьогодні відкрилася Перша Міжнародна експертна сесія «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?», організована громадським проектом «Foundation for Future» за підтримки Кабінету Міністрів України. Сесія триватиме два дні і збере експертів і футурологів із країн Європи та Росії.

За словами організаторів, разом з українськими політиками, вченими, бізнесменами і держслужбовцями вони обговорять спільне бачення і модель ефективного використання українського інтелектуального ресурсу.

У вітальному слові від уряду перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що питання ефективного використання інтелектуального потенціалу є одним із найбільш актуальних для України. А у перспективі буде створена оптимальна модель фінансування проектів з нарощування інтелектуального капіталу. «На мій погляд, ми повинні рухатися у бік побудови моделі приватно-державно-муніципального партнерства. Тобто слід залучати і органи місцевого самоврядування», - додав він.

Перший віце-прем'єр-міністр також побажав учасникам сесії успішної роботи і висловив готовність обговорити отримані результати: «Я - ваш однодумець і партнер у справі зміцнення глобальної конкурентоспроможності України в інтелектоємних галузях».

У той же час засновник громадського проекту «Foundation for Future» («Основа для майбутнього») Володимир Нікітін вважає, що Україна не використовує свої інтелектуальні ресурси, спонсоруючи при цьому поглиблення розриву між слабкими і сильними країнами, поставляючи людей інтелекту до Європи і США. «Поки українські фахівці працюють закордоном, їхні ідеї та відкриття патентуються в інших країнах, податки від інтелектуальної діяльності сплачуються поза Україною, всередині країни наростає дефіцит професійних кадрів. Це створює реальні загрози для незалежності України. Використання національного інтелекту необхідно зробити пріоритетом національної політики», - сказав Нікітін.

Основними спікерами сесії стануть ректор Московської школи управління «Сколково», доктор технічних наук, експерт у сфері освітньої політики Росії Андрій Волков; директор Балтійського інституту стратегічних досліджень та інновацій Ігор Злотников; експерт з комунікацій і консультант корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк; доктор фізико-математичних наук, головний науковий співробітник Інституту фізики напівпровідників НАН України Максим Стріха, а також польський режисер Кшиштоф Зануссі.

У перший день роботи сесії, тобто сьогодні, пройде дискусійна конференція для викладу учасниками можливих підходів і точок зору на проблему інтелектуального ресурсу. А завтра, 28 червня, відбудеться проектна сесія для вироблення узгодженого проекту механізмів підтримки та розвитку інтелектуального капіталу України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260