До обласного управління міліції Полтавщини надійшло кілька звернень від громадян із інших регіонів України про те, що в одному із сіл Котелевського району області 51-річний чоловік під виглядом продажу кросівок через Інтернет незаконно заволодів їхніми грішми. Як повідомляє відділ зв'язків з громадськістю МВС Полтавської області, дана інформація ретельно була перевірена і факти злочинних дій підтвердилися.

Відшукавши будинок місцевого інтернет-шахрая, правоохоронці були здивовані, оскільки чоловік проживав у старому будинку без Інтернету, комп'ютера і мобільного телефону. Правоохоронці зрозуміли, що персональні дані людини хтось використав.

Під час розмови з чоловіком стало відомо, що ще у березні він на своє ім'я відкрив картку для 15-річного сусіда за 50 гривень і дві пляшки горілки.


 
Під час розмови з правоохоронцями підліток не заперечував провину, розповівши про свою схему кишенькового заробітку.

«Я створив свою сторінку у соціальній мережі, вирішив продавати кросівки із Китаю, адже на них найбільший попит серед інтернет-користувачів. Пропіарив свою сторінку за допомогою спеціальних програм, почали надходити замовлення. Спочатку я чесно вів справи - замовляв на китайських сайтах взуття за 150 гривень, продавав за 300. Потім вирішив просто брати гроші, тому що це простіше. Після цього обіцяв людям ще трохи почекати, пізніше взагалі міняв номери сім-карти, видаляв сторінки, створював нові. Гроші на карту надходили майже щодня по 300-600 гривень. Свій заробіток я витрачав на відпочинок, одяг, пригощав друзів», - розповів підліток.

Назвати справжню причину свого вчинку юнак так і не зміг. Він з благополучної, забезпеченої сім'ї.

Зараз розпочате кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України - шахрайство. Оскільки суб'єкт кримінального злочину - неповнолітній, згідно з чинним законодавством він понесе покарання виховного характеру, а його батько повинен буде відшкодувати матеріальний збиток потерпілим.

Міліція просить можливих постраждалих від даного інтернет-шахрайства звертатися до правоохоронних органів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314