Міністерство юстиції має намір направити Європейській комісії «За демократію через право» («Венеціанська комісія») пропозиції щодо зміни виборчого законодавства на наступному тижні (1-7 липня).

Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Зміни вже готові, ми зараз займаємося перекладом і наступного тижня відправимо їх до Венеціанської комісії», - розповів він, повідомляють «Українські новини».

За його словами, Європейський комісар з питань розширення Європейського Союзу і європейської політики сусідства Штефан Фюле має намір просити комісію, щоб це питання було розглянуте позачергово і пріоритетно.

При цьому міністр розповів, що в Єврокомісії не вимагають прийняття саме Виборчого кодексу, а тільки вдосконалення законодавства.

Міністр пояснив, що коли в Єврокомісії вели мову саме про прийняття Кодексу, то просто не взяли до уваги того, що в Україні, на відміну від Франції чи Італії, немає законів, які мають вищу юридичну силу, ніж інші закони.

«В Україні кодекс не має вищої юридичної сили над законом», - уточнив Лавринович.

Він зазначив, що в даний час лише 3 із 27 країн Європейського Союзу мають кодифіковане законодавство.

Разом з тим, міністр визнав, що є питання, які стосуються змісту виборчого законодавства.

«Я показав, що, на жаль, Венеціанська комісія дозволяє інколи приймати 2 протилежних рішення протягом короткого часу, по деяких позиціях. Зокрема, щодо виборчого бар'єру раніше приймалося стосовно нас, що оптимально 3-5%, тепер кажуть, що нам потрібно ще менше», - розповів Лавринович.

Він зазначив, що вже реально враховано дві третини пропозицій Венеціанської комісії.

«При цьому третина пропозицій не може бути прийнята, оскільки вони суперечать попереднім рішенням комісії, суперечать рішенням Європейського суду з прав людини», - завив Лавринович.

За його словами, зараз залишилася єдина істотна проблема, яка полягає в тому, що потрібно отримати підтримку опозиції, тому що для влади це навіть важливіше рекомендацій Венеціанської комісії.

Говорячи про вибори депутатів Верховної Ради у проблемних округах, він зазначив, що з Єврокомісією не обговорювалося питання конкретної дати їхнього проведення.

Як раніше повідомляв ForUm, Венеціанська комісія вважає, що Закон «Про всеукраїнський референдум» не повністю відповідає міжнародним стандартам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216