Готівкові операції фізосіб можна було б обмежити планкою у 10-20 тис.грн. Про це екс-заступник голови Нацбанку України Сергій Яременко заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами фінансиста, це дозволило б залучити у банківську сферу значну частину заощаджень населення. «Зараз поза банками знаходиться близько 214 млрд грн готівки. Виставлення ж рівня в 150 тис. грн - майже боязкий крок, хоча зрозуміло, що він продиктований бажанням все робити поступово, неспішно», - сказав експерт.

Яременко додав, що обмеження покликане підвищити ліквідність банківської системи і посилити детінізацію доходів громадян. «Це природний крок НБУ з регулювання грошової системи. Він торкнеться перш за все авторинку та розрахунків за нерухомість», - зазначив фахівець.

Екс-заступник голови Нацбанку сказав, що хоча будь-яке обмеження призводить до вилучення частини готівкових коштів зі сфери оплати товарів і послуг, встановлена ​​ гранична сума у майбутньому може скорочуватися в ім'я істотних змін у структурі розрахунків і зміщення ринку на користь безготівкових операцій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205