Уряд України значно спростив доступ тяжкохворих українців до знеболювальних препаратів. Про це в ході міжнародної конференції «Наркополітика у Східній Європі у контексті корупції» заявив віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко, повідомляє прес-служба Кабміну.

Він підкреслив, що український уряд, реалізуючи державну політику у сфері наркоконтролю, виходить із принципу гуманізму як визначальної її складової.

«Головне завдання - досягнення балансу між доступністю лікарських наркотичних засобів для хворих і мінімізацією зловживання ними. Наочне підтвердження цьому - законодавче закріплення норм, що розширюють доступність наркотичних лікарських препаратів для тяжкохворих», - зазначив Грищенко.

При цьому чиновник нагадав про те, що постановою КМУ та наказом Міністерства охорони здоров'я були значно спрощені процедури використання лікарями наркотичних препаратів у своїй практиці, полегшений доступ амбулаторних хворих до знеболення, особливо у сільській місцевості, де лікувальні установи та аптеки віддалені від пацієнта.

«В Україні вперше в історії був зареєстрований таблетований морфін. Отже, сьогодні українці зі стійким больовим синдромом можуть не проходити дуже складні процедури для отримання однієї-двох ампул з ліками, а отримати такі знеболювальні на кілька днів за спрощеною процедурою. Ці заходи позитивно сприйняті українським і міжнародним співтовариством», - сказав Грищенко.

За словами віце-прем'єр-міністра, уряд уважно відстежує застосування на практиці нових правил отримання таких лікарських засобів з метою корекції можливих складнощів, які виникають.

Крім того, Грищенко поінформував про мету поступового спрощення ліцензійних умов діяльності аптечних установ, які здійснюють продаж знеболювальних наркотичних лікарських засобів.

«Така лібералізація буде здійснена, навіть незважаючи на певний спротив деяких відомств. Ми - європейська країна. І завдання уряду - полегшувати життя людей, а не ускладнювати його», - підсумував Грищенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209