У МЗС України сподіваються, що репатріація тіл українських альпіністів, які загинули у Пакистані, буде здійснена до кінця цього тижня. Про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

«Ми сподіваємося, що репатріація тіл буде здійснена до кінця цього тижня після завершення всіх юридичних формальностей», - сказав Перебийніс.

Він нагадав, що 23 червня труни з тілами загиблих прибули до Ісламабада.

Спільно з пакистанською стороною здійснюються відповідні юридичні формальності з метою підготовки до репатріації тіл на Батьківщину, повідомляє «УНІАН».

Як повідомив Перебийніс, 24 червня в Ісламабад прибула група українських альпіністів, які не потерпіли внаслідок теракту. 25 червня з їхньою участю була проведена ідентифікація тіл. Були впізнані тіла трьох громадян України.

Перебийніс зазначив, що вживаються заходи для забезпечення невідкладного перевезення тіл загиблих на Батьківщину. Він нагадав, що українська сторона поставила перед пакистанською стороною питання компенсацій. «Поки мова не йде про розмір компенсацій», - сказав Перебийніс.

За його словами, Україна жорстко засуджує тероризм, прояви якого не можуть бути виправдані ніякими гаслами та ідеями, і вважає неприпустимим напад на мирних громадян, які популяризували туристичний потенціал Пакистану і не становили ніякої загрози.

Як повідомляв ForUm, у ніч з 22 на 23 червня група озброєних людей напала на табір альпіністів біля підніжжя гори Нангапарбат у пакистанській області Гілгіт-Балтистан. Були вбиті 10 іноземців, серед яких - громадяни України, Литви, а також туристи з Непалу, Китаю. Відповідальність за цю вилазку взяв на себе рух пакистанських талібів «Техрік-і-талібан Пакистан».

Як повідомив президент Федерації альпінізму і скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка, троє загиблих українців - харків'яни, які у складі міжнародної групи збиралися вийти на гору Нангапарбат. Міжнародна експедиція стартувала на початку червня. Очолював групу майстер спорту міжнародного класу Ігор Свергун.

За попередніми даними, жертвами нападу стали Ігор Cвергун, Дмитро Коняєв і Бадаві Кашаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259