Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що можливість внесення змін до Конституції на референдумі потрібно залишити для обговорення в площині політики, а не нормативних актів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив на брифінгу в Кабінеті Міністрів, коментуючи висновок Венеціанської комісії Ради Європи щодо закону про всеукраїнський референдум.

«Ми вивели цю тему (прийняття Конституції на референдумі. - Ред.) за дужки і залишили її для обговорення на рівні політичної сторони, а не на рівні відповідності якимось документам, тому що тут пред'явити якісь претензії неможливо», - сказав Лавринович.

Міністр зазначив, що є відповідні рекомендації Венеціанської комісії. «Треба звертати увагу на висновки Венеціанської комісії не тільки 2013 року, а й на більш ранні. Не зовсім правильно давати два різні виведення з одного й того ж питання. А вони є. Є рішення, які не відповідають нормам Євросуду з прав людини. Тому не потрібно абсолютизувати це питання», - підкреслив він.

«Коли мова йде про нормативні акти, вживання військової термінології, напевно, не зовсім доцільне. У нас вчора і позавчора були дискусії з експертами Єврокомісії, в тому числі і єврокомісаром з питань розширення щодо нормативного забезпечення євроінтеграції України, в тому числі було порушено і це питання (закон про референдум. - Ред.). І коли ми спокійно подивилися на всі норми, які там є, я абсолютно спокійно сказав, що всі ці норми є в законодавстві інших європейських держав. І те, про що сказав секретар Венеціанської комісії, стосувалося можливості затвердження Конституції на референдумі. Принаймні, у двох країнах ЄС так було зроблено», - підсумував Лавринович.

Як раніше повідомляв ForUm, секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що закон про референдум загрожує стабільності України.

Венеціанська комісія вважає, що Закон «Про всеукраїнський референдум» не повністю відповідає міжнародним стандартам.

Голова Конституційної асамблеї, перший президент України Леонід Кравчук вважає, що закон про всеукраїнський референдум прийнятий з порушеннями Конституції.

Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум 6 листопада 2012 р. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції. Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269