Під час повені на українській частині Дунаю не відбулося жодної НП. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

«Саме зараз по українській ділянці Дунаю проходить максимальна хвиля повені, яка до цього пройшлася по Чехії, Австрії, Німеччині. На щастя, максимальні рівні води не досягли небезпечних відміток, які спостерігалися навесні поточного року під час проходження весняної повені. Ніяких надзвичайних ситуацій не сталося. Вирішальну роль у попередженні ризиків зіграло те, що ми вчасно мобілізували сили і кошти на протидію повені», - сказав Азаров.

За його словами, міжвідомчий оперативний штаб постійно контролює ситуацію. Було вчасно проінспектовано технічний стан захисних дамб (215 км) і гідротехнічних споруд (13 основних шлюзів-регуляторів) на Дунаї.

«Також Держводагентство забезпечило співробітництво на рівні уповноважених урядів України та Румунії. Зокрема, організовано оперативне інформування про хід проходження паводкової хвилі. Для прийому повеневих вод румунською стороною було здійснено спрацювання водосховищ Залізні Ворота I і Залізні Ворота II. Вони успішно регулюють рівень паводкових вод», - зазначив він.

За словами прем'єра, зараз Дунайське басейнове управління водних ресурсів Держводагентства продовжує роботи на гідротехнічних спорудах української ділянки річки Дунай. «Ведеться постійний контроль за станом гідротехнічних споруд від міста Рені до Вилкове, зокрема здійснюється засипання та ущільнення ґрунту, усунення фільтрації в тілі дамб, підготовка аварійних бригад для запобігання підтоплення населених пунктів і важливих об'єктів інфраструктури», - підкреслив Азаров.

Таким чином, на його думку, обстановка в басейні Дунаю прогнозована.

«Є всі можливості швидко реагувати на зміни гідрологічної ситуації в басейні і приймати оптимальні рішення щодо захисту населення і об'єктів. Роботу Міжвідомчого штабу я доручив продовжити до повної нормалізації ситуації», - додав прем'єр.

Як раніше повідомляв ForUm, директор Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда повідомив, що паводок на українській ділянці Дунаю не несе жодних загроз.

Гідротехнічні споруди української ділянки Дунаю готові до прийому великої кількості води, заявив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час виїзної наради Міжвідомчого оперативного штабу на найбільш небезпечних ділянках Дунаю в Одеській області.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278