За наявності політичної волі Україна і країни Митного союзу (Росія, Білорусь і Казахстан) можуть вивести взаємодію на максимально глибокий рівень без вступу офіційного Києва в це інтеграційне об'єднання.

Про це сьогодні в Москві сказав посол України в Росії, представник українського головування в ОБСЄ Володимир Єльченко на засіданні круглого столу на тему «ОБСЄ та європейська безпека».

«Нам належить довга і копітка робота. І тут навряд чи доречні категоричні, а тим більше засновані на голих емоціях оцінки нашого вибору за принципом «або-або». Реальний погляд на речі підтверджує - за наявності політичної волі ніщо не заважає ні Україні, ні країнам Митного союзу вивести нашу взаємодію на максимально глибокий рівень - з урахуванням реальних можливостей сторін - без вступу України до Митного союзу», - сказав Єльченко.

Він підкреслив, що в іншому випадку «ми ризикуємо знову зіткнутися з перспективою появи в Європі нових розділових ліній, а саме з цим бореться ОБСЄ».

Посол зазначив, що майбутнє європейської безпеки залежить не тільки від ОБСЄ. «У міру стирання розділових ліній на континенті народи і країни здобули право самостійно визначати своє місце в міжнародному співтоваристві, інтегруючись у різні союзи, або залишаючись позаблоковою, нейтральною державою. Саме інтеграційні процеси стали домінуючою тенденцією в нашому спільному європейському домі», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

Єльченко нагадав, що з набуттям незалежності почуття європейської приналежності України вступило в стадію усвідомленого оформлення в державну політику європейської інтеграції.

«При цьому Україна розглядає інтеграцію з європейськими структурами та співробітництво в рамках інтеграційних проектів на просторі СНД як два взаємодоповнюючі процеси. Прагнучи системно трансформувати свою економіку, підвищити темпи її розвитку, наблизити якість життя і рівень добробуту населення до стандартів високорозвинених країн Європи, Україна зацікавлена ​​увійти в зону вільної торгівлі з Європейським Союзом і, одночасно, на східному напрямку знизити митні бар'єри торгово-економічного співробітництва з державами Митного союзу», - сказав він.

За словами посла, в Україні бачать серйозні економічні проблеми, з якими зіткнулися деякі країни Західної Європи, і усвідомлюють, що це не може не позначитися на відносинах Євросоюзу зі своїми східними сусідами.

«Відомо нам і те, що далеко не всі інтеграційні проблеми вирішені в рамках Митного союзу», - сказав Єльченко.

Нагадаємо, 31 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали в Мінську меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і нашою країною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187