Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що приєднання до європейської ініціативи щодо автоматичного обміну інформацією про банківські дані допоможе боротися з ухиленням від сплати податків та відмиванням грошей.

«У світлі посилення системи банківського нагляду, в разі приєднання до подібної ініціативи, бізнес з Центральної та Східної Європи, який користувався різними податковими оптимізаційними схемами, в тому числі користуючись офшорами для тимчасової акумуляції коштів за межами рідних країн, скоротить в рази подібну практику. Також, можливо, українські бізнесмени будуть більш мотивовані тримати свої кошти на території країн, де вони їх заробляють», - сказав він.

Устенко констатує, що обмін банківською інформацією призведе до того, що транзакційні витрати для різного роду переказів коштів в офшори стануть настільки великими, що компанії більше втратять, ніж зароблять, або рівень економії буде настільки малий, що це тільки дестимулює бізнес займатися ризикованою діяльністю.

«Для України це буде позитивний сигнал. З одного боку - це сильний маркетинговий хід, який свідчитиме, що Україна в очах світової спільноти стане країною, яка бореться з офшорами. З іншого боку - це стимул залишати активи в країні, що позитивно відіб'ється на фінансовому рахунку, на залученні інвестицій», - переконаний експерт.

Нагадаємо, що 12 квітня міністри фінансів ФРН, Франції, Іспанії, Італії, Великої Британії та Польщі зажадали введення у всіх країнах ЄС автоматичного обміну інформацією про банківські дані, підкресливши, що в цьому питанні необхідний широкий обмін даними про будь-які види доходів і з країнами, що не входять до Євросоюзу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161